Post-bariatrische chirurgie

Home Operaties Post-bariatrische chirurgie

Post-bariatrische chirurgie

Wie veel gewicht moet verliezen en dit niet kan bereiken met sport of traditionele diëten komt in aanmerking voor een maagverkleiningsoperatie. Een maagverkleining zorgt er tenslotte niet alleen voor dat u uw overtollig gewicht verliest, maar verbetert ook de kwaliteit van uw leven en van uw gezondheid.

Waar we vaak niet genoeg bij stilstaan wanneer we bariatrische chirurgie in overweging nemen, is het teveel aan huid dat ontstaat na zo’n operatie en waarvoor er een aanvullende ingreep nodig is. Wat is post-bariatrische chirurgie nu precies, welke voor- en nadelen zijn hieraan verbonden en welke mogelijkheden bestaan er allemaal? We leggen het u allemaal uit in onderstaand artikel.

Wat is post-bariatrische chirurgie?

Plastische chirurgie die ervoor zorgt dat de overtollige huid, ten gevolge van extreem gewichtsverlies, verwijderd wordt. Dat is de beste definitie van post-bariatrische chirurgie, vaak ook “contourherstellende” of “figuurcorrigerende” chirurgie genoemd.

Post-Bariatrische chirurgie

Wat zijn de voordelen van post-bariatrische chirurgie?

Verbeterd zelfbeeld

Overtollige huid op de buik, borsten, armen of benen ziet er niet bepaald aantrekkelijk uit. En dat weet u, als patiënt die hiermee te kampen heeft, als geen ander. Door een contourherstellende operatie uit te laten voeren, wordt uw huidoverschot verwijderd waardoor uw zelfbeeld aanzienlijk zal verbeteren.

Lichaamsfuncties worden hersteld

Wanneer u een teveel aan huid hebt in uw buik- of armstreek is het moeilijker om uw dagelijkse activiteiten te vervullen. De trap oplopen, iets uit de koelkast nemen of kledij opvouwen, zijn allemaal zaken die verhinderd kunnen worden door toedoen van huidoverschot. Door uzelf te onderwerpen aan post-bariatrische chirurgie zal u hier geen last meer van hebben.

Verbeterde levenskwaliteit

Door uw overtollige huid te laten verwijderen, verbetert uw gezondheid. Maar dat is niet het enige dat zal verbeteren. U zult merken dat u ook op andere vlakken snel vooruitgang boekt. Zowel psychisch, sociaal als fysiek gaat u erop vooruit.

Verbeterde bloedcirculatie

Een teveel aan huid leidt in bijna alle gevallen tot een vertraagde bloedcirculatie. Post-bariatrische chirurgie maakt hier een einde aan.

Kans op gewichtstoename neemt af

Onderzoeken hebben uitgewezen dat de kans op (extreme) gewichtstoename afneemt wanneer u uw huidoverschot operatief laat verwijderen. Een strakke huid zet niet zo snel uit waardoor het moeilijker is om aan te komen.

Overtollig vel

Wat zijn de nadelen van post-bariatrische chirurgie?

Vaak meerdere ingrepen nodig

Post-bariatrische chirurgie is maatwerk dat bij de meeste patiënten op meerdere plaatsen van het lichaam uitgevoerd dient te worden. Het gevolg? Er is dikwijls ook meer dan één operatie nodig.

Meerdere risico’s op complicaties

De huid van een patiënt die een contourherstellende ingreep ondergaat, is van slechte kwaliteit i.v.m. de huid van een persoon met een gezond BMI. Voeg daar nog eens bij dat het lichaam maandenlang (of in sommige gevallen zelfs jarenlang) op een andere manier gevoed is en u begrijpt dat het risico op complicaties reëel is. Ook roken en veelvuldig alcoholgebruik verhogen het risico op infecties en/of nabloedingen.

Dure ingreep

Helaas is het zo dat post-bariatrische chirurgie in de meeste gevallen niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Maar dat betekent niet dat u alle hoop direct moet opgeven. Mits u voldoet aan bepaalde voorwaarden kan het toch zijn dat u in aanmerking komt om vergoed te worden voor uw figuurcorrigerende ingreep. Houd er rekening mee dat uw BMI niet hoger dan 30 mag zijn en dat u al minimaal twaalf maanden een stabiel gewicht moet hebben voordat uw aanvraag in overweging wordt genomen. Als uw aantoonbare klachten heeft na een maagverkleiningsoperatie is de kans groter dat u wel vergoed zal worden.

Heeft u een vraag?

Wij streven er naar om u binnen onze nieuwe kliniek zo snel mogelijk te helpen. Dat kan door korte wachttijden en overzichtelijke behandelingen.

Neem contact op +31 6 82 04 08 97

Aan welke resultaten kunt u zich verwachten na een post-bariatrische ingreep?

Verbeterde lichaamscontour

Een contourherstellende operatie verbetert logischerwijze uw lichaamscontour. En dat uit zich in meer bewegingsvrijheid voor u. Al na een paar weken zult u merken dat (kleine) fysieke activiteiten die ooit zo zwaar waren nu plots veel lichter aanvoelen.

Zichtbare littekens

Toch mag u ook geen mirakels verwachten. Het is onmogelijk om alle overtollige huid in slechts één enkele operatie te verwijderen. Daarom is een tweede (of zelfs derde of vierde) operatie bijna altijd noodzakelijk. Ook is het zo dat u altijd littekens zult zien op de plaatsen waar de huidoverschot verwijderd is. Deze littekens hebben in het begin een roodachtige kleur die na verloop van tijd steeds witter wordt.

U bepaalt het eindresultaat

Hoe het eindresultaat van uw post-bariatrische chirurgie er precies uitziet, is grotendeels afhankelijk van uw eigen inspanning en doorzettingsvermogen. Volgt u de leefregels van uw arts op, verzorgt u uw huid, blijft u een gezond BMI hebben? Al deze zaken oefenen invloed uit op de staat van uw huid. Veel water drinken, sporten en een evenwichtig eetpatroon zorgen voor de beste resultaten.

Post Bariatrische operatie

Voor wie is post-bariatrische chirurgie bedoeld?

Misschien denkt u dat het antwoord op deze vraag voor de hand liggend is. Nochtans is het zo dat niet iedereen die het slachtoffer is van overtollig vetweefsel in aanmerking komt voor plastische chirurgie. Er zijn enkele voorwaarden waaraan u moet voldoen:

BMI is 35 of lager

Enkel wanneer u een BMI van maximaal 35 heeft, wordt u in overweging genomen voor een post-bariatrische ingreep.

Minstens twaalf maanden met een stabiel gewicht

Het teveel aan overtollige huid en vet verwijderen, is een essentiële ingreep na uw afvalrace. Maar dat betekent niet dat u zelf niets meer hoeft te doen. Enkel wanneer u kunt aantonen dat u al een jaar lang een stabiel gewicht heeft, zal uw arts uw aanvraag voor een post-bariatrische ingreep in acht nemen.

Rookstop inlassen van minimaal zes maanden

Mensen die roken lopen een verhoogd risico op complicaties tijdens of na post-bariatrische chirurgie. Daarom zal u gevraagd worden om minimaal drie maanden voor de ingreep tot minimaal drie maanden na de ingreep te stoppen met roken. Doet u dat niet? Dan zult u niet in aanmerking komen voor een contourherstellende ingreep.

Post-bariatrische chirurgie: mogelijkheden

Afhankelijk van uw lichaamsbouw en uw fysieke activiteit kan er huidoverschot ontstaan op verschillende plaatsen van uw lichaam. Daarom bestaan er ook meerdere ingrepen:

Correctie van de buikwand

Een buikwandcorrectie is bedoeld voor alle patiënten die een zogenaamde “hangbuik” hebben. Tijdens deze twee uur durende ingreep wordt uw buikwand volledig losgemaakt van uw onderliggende spierlaag. De chirurg snijdt om uw navel heen om deze niet te verleggen. De huid wordt strak getrokken en de overtollige huid (en het teveel aan vetweefsel) wordt weggenomen. Door deze ingreep worden uw buikspieren onmiddellijk verstevigd. Na de operatie brengt de arts verschillende drains aan die het wondvocht opvangen. Ook zal u een tijdje een ondersteunende broek moeten dragen.

Correctie (of lift) van de bovenarm(en)

Ook aan de bovenarmen is een teveel aan huid niet zeldzaam na extreem afvallen. De ingreep duurt ongeveer drie uur en de chirurg laat een dun slangetje achter in uw bovenarm om het wondvocht op te vangen. Na de operatie kunt u minder gevoelig zijn aan uw bovenarmen en kunnen er zwellingen, infecties of nabloedingen optreden. Door de drukkleding op de juiste manier te dragen, vermindert de kans op complicaties.

Correctie (of lift) van het bovenbeen/de bovenbenen

Benen die lange tijd te zwaar geweest zijn, zijn niet meer zo elastisch als ze zouden moeten zijn. Een post-bariatrische chirurgie in de vorm van een bovenbeenlift is dan een goede oplossing. Afhankelijk van de exacte plaats waar het teveel aan huid zich voordoet, kan er een bovenbeenlift aan de binnenzijde of aan de buitenzijde gerealiseerd worden. Ook na deze operatie moet u rekening houden met risico’s op zwellingen, infecties, verstoorde wondgenezing, etc. Volg de raad van uw chirurg altijd op en draag uw drukkleding om de complicaties tot een minimum te beperken.

Borstlift of borstcorrectie

Een minder positief gevolg van veel vermageren, is het verschijnsel van hangende borsten. Dat komt omdat uw huid daar op die plaats niet elastisch genoeg is. Door een borstlift te laten realiseren, lost u dit probleem op. Tijdens deze twee uur durende ingreep verwijdert de plastische chirurg het teveel aan huid in de borsttreek. In de meeste gevallen wordt ook het tepelhof verkleind om zo een mooi geheel te vormen met de rest van uw borst. Net zoals dat het geval is bij andere post-bariatrische operaties kunt u ook hier te maken krijgen met complicaties, zoals infecties, zwellingen, nabloedingen, etc. Nemen deze klachten na enkele weken niet af? Neem dan direct contact op met uw behandelende arts.

Post-bariatrische chirurgie bij veroudering

Niet enkel na extreem vermageren, maar ook door veroudering is het mogelijk dat uw huid gaat hangen waardoor u te maken krijgt met huidoverschot. Ook in dat geval kan een post-bariatrische ingreep in de vorm van een bovenbeen-, bovenarm- of buikwandcorrectie een uitweg bieden. Door plastische chirurgie wordt uw huid opnieuw strakker waardoor uw huid er terug jonger uitziet.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw post-bariatrische chirurgie of heeft u bijkomende vragen? Neem contact op met onze specialisten!

Heeft u een vraag?

Wij streven er naar om u binnen onze nieuwe kliniek zo snel mogelijk te helpen. Dat kan door korte wachttijden en overzichtelijke behandelingen.

Neem contact op +31 6 82 04 08 97