Mini Gastric Bypass

Home Operaties Mini Gastric Bypass

Mini gastric bypass

Relatief nieuw in de bariatrische operatietechnieken is de mini gastric bypass. Wat is het verschil tussen een mini gastric bypass en een gastric bypass, welke voor- en nadelen zijn er verbonden aan deze maagverkleiningstechniek en aan welke resultaten kunt u zich verwachten? Wij lichten het graag voor u toe in onderstaand artikel.

Gewicht verliezen - Mini gastric bypass

Wat is een mini gastric bypass?

Bij een mini gastric bypass, bij sommigen beter bekend als een “omega-loop” bypass, gaat de chirurg op ongeveer dezelfde manier te werk als bij een gastric bypass. Net zoals bij de gastric bypass wordt de maagverkleining gerealiseerd door nietjes aan te brengen in de maag. Het verschil met een traditionele gastric bypass zit hem in de vorm en de manier van aanhechten aan de dunne darm. Een mini gastric bypass heeft een heel andere vorm en wordt op slechts één plaats aan de dunne darm gehecht. Het effect is hetzelfde: uw voedsel komt direct in uw darm terecht waardoor u een gedeelte van de spijsvertering overslaat en u zich sneller vol zult voelen. Het voedsel wordt omgeleid waardoor er minder voedingsstoffen in uw darmen eindigen en u dus zult vermageren.

Brochures en downloads

Hieronder treft u een aantal brochures met belangrijke informatie over de behandeling. Hierin staat wat er gaat gebeuren voor, tijdens en na de maagverkleiningsoperatie. Het is belangrijk om deze folders goed door te nemen. Als u vragen heeft dan kunt u deze altijd stellen aan de arts of obesitasverpleegkundige.

Brochure – Gastric Bypass en Sleeve voor afdeling
Brochure – Predieet en voedingsadvies na de operatie fase 1 en 2
Brochure – Voedingsadvies na de operatie fase 3 t/m 5

Wat zijn de voordelen van een mini gastric bypass?

Voordelen t.o.v. een traditionele gastric bypass

Wanneer we het hebben over de voordelen van deze ingreep kijken we vooral naar de voordelen t.o.v. een complete gastric bypass:

Kortere ingreep

Terwijl een maagverkleiningsoperatie d.m.v. een gastric bypass uren duurt, duurt deze ingreep slechts 30 tot 45 minuten. U wordt tijdens de operatie onder narcose gebracht.

Aanpassingen zijn gemakkelijker te realiseren

Indien u om een bepaalde reden opnieuw geopereerd moet worden, bijvoorbeeld om de maag toch iets groter te maken, is dat makkelijker wanneer u een mini gastric bypassoperatie heeft ondergaan dan wanneer u gekozen heeft voor een volledige gastric bypass.

Veiliger dan een gastric bypass

Omdat er bij deze behandeling slechts één nieuwe verbinding gelegd wordt tussen de dunne darm en de maag zijn de risico’s van deze ingreep veel kleiner dan bij een gastric bypass.

Duurzamere en effectievere ingreep

Studies hebben aangetoond dat het gewichtsverlies na een mini gastric bypass langer aanhoudt dan na een gastric bypass.

Andere voordelen

Snel veel gewichtsverlies

Ook wanneer u gekozen heeft voor een mini gastric bypass kunt u erop rekenen dat u snel veel zult afvallen. Dat komt omdat u beduidend minder honger zult hebben dan voorheen waardoor u minder zult kunnen eten.

Gunstig effect op de gezondheid

Overgewicht is slecht voor de gezondheid, dat weten we allemaal. Mensen die kampen met (ernstig) overgewicht zijn veel gevoeliger voor bepaalde aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, slaapapneu, diabetes en hart- en vaatziekten. Zelfs wanneer u al lijdt aan één van deze aandoeningen zullen de symptomen afnemen na een mini gastric bypassoperatie.

Verbeterde levenskwaliteit

Minder gewicht met u mee moeten slepen, heeft een positief effect op uw dagelijkse activiteiten. U zult snel merken dat u minder moeite heeft met wandelen, trappen maken, boodschappen dragen, etc. Daarnaast zult u zich minder vermoeid voelen door de dag en ’s morgens met een veel fitter gevoel opstaan.

Voordelen mini gastric bypass

Wat zijn de nadelen van een mini gastric bypass?

Mogelijke bijwerkingen/nadelen op korte termijn

Overgeven

Bij zo goed als alle patiënten zwelt de maag lichtjes op na een mini gastric bypass. Hierdoor wordt de verbinding tussen uw dunne darm en uw maag vernauwd en dat kan leiden tot overgeven. Na twee tot drie dagen stopt dit normaal gezien vanzelf. Indien dat niet zo is, zal de verbinding iets wijder gemaakt moeten worden.

Spier- en gewrichtspijnen

Wanneer u pas een operatie ondergaan heeft, voelt u meestal pijn in het operatiegebied. Dat is ook zo voor een mini gastric bypassoperatie. Doordat u langdurig, en dikwijls in een verkeerde houding, stilligt na een operatie kunnen er spier- en gewrichtspijnen optreden. Gelukkig verdwijnt deze pijn na enkele dagen vanzelf.

Naadlekkage

Bij een mini gastric bypass, wordt er net zoals bij een gastric bypass, geniet. Daardoor ontstaat het risico op naadlekkage rondom de maagstreek. Uw chirurg kan dit snel verhelpen.

Mogelijke bijwerkingen/nadelen op lange termijn

Zuurklachten

Het kan gebeuren dat er gal terechtkomt in de maag en in de slokdarm na een mini gastric bypassoperatie. Het gevolg daarvan zijn zuurklachten, ook wel refluxklachten genoemd.

Tekort aan bepaalde voedingsstoffen

Doordat de maag omgeleid wordt, kunnen niet alle voedingsstoffen verwerkt en opgenomen worden. Dat is natuurlijk positief wanneer we calorierijke drankjes en voedingsstoffen nuttigen, maar dat geldt niet voor essentiële voedingsstoffen. Door toedoen van een mini gastric bypass krijgt u mogelijk niet alle essentiële voedingsstoffen binnen.

Tekort aan vitaminen

Na ongeveer alle maagverkleiningsoperaties loopt u het risico op een langdurig vitaminetekort, ook na een mini gastric bypass. De enige oplossing hiervoor is levenslang vitaminen in pilletjes slikken.

Frequente bloedcontroles

Omdat u na deze operatie extra gevoelig bent voor een (groot) vitaminetekort zal u regelmatig op controle moeten gaan om uw bloed- en vitaminewaarden te laten testen. Op deze manier kan er op tijd ingegrepen worden, mocht dat nodig zijn.

Overtollige huid

Als u iemand kent die een gastric sleeve – of een (mini) gastric bypassoperatie heeft ondergaan, weet u vast en zeker wat we bedoelen met overtollige huid. Mensen die veel gewicht verliezen, krijgen hoe dan ook te maken met veloverschot. En de enige oplossing hiervoor is een bijkomende (esthetische) ingreep. U kunt uw veloverschot zelf wel beperken door regelmatig te bewegen, vanaf het begin van uw afvalproces.

Dumpingsyndroom

Net zoals bij een gastric bypassoperatie kan overtollige calorieconsumptie leiden tot dumping. wanneer u deze “dumpingmomenten” beleeft, voelt u zich slap, misselijk en duizelig. Meestal duren deze momenten ongeveer 30 minuten.

Maagzweren

Niet zelden ontwikkelt er zich een maagzweer op de plaats van de overgang tussen de nieuwe, kleine maag en de dunne darm. Een maagzweer veroorzaakt veel, aanhoudende pijn in de maagstreek. Wanneer u rookt of ontstekingsremmers neemt, loopt u een verhoogd risico op maagzweren na een mini gastric bypass.

Veranderde ontlasting

In bijna alle gevallen brengt een mini gastric bypass een veranderd ontlastingspatroon met zich mee. Uw ontlasting zal dunner zijn, sterker ruiken en u zult vaker dan vroeger naar het toilet moeten. Andere mogelijke bijwerkingen zijn winderigheid en oprispingen. U kunt deze bijwerkingen wel beperken door bepaalde voedingsmiddelen uit uw dieet te schrappen.

Schade aan uw gebit

U zou het misschien niet meteen denken, maar gebitschade komt sneller voor na deze ingreep. Doordat u vaker eet, krijgt uw gebit meer te verduren en dat ziet u terug aan uw tanden. Veel en goed poetsen en regelmatig naar de tandarts gaan, helpt natuurlijk wel.

Risico op galstenen

Snel veel afvallen kan leiden tot galstenen.

Heeft u een vraag?

Wij streven er naar om u binnen onze nieuwe kliniek zo snel mogelijk te helpen. Dat kan door korte wachttijden en overzichtelijke behandelingen.

Neem contact op +31 6 82 04 08 97

Welke resultaten kunt u verwachten van een mini gastric bypass?

Terwijl het gemiddelde gewichtsverlies na een gastric bypass op 70 procent van het overgewicht ligt, is een gewichtsverlies tot 80 procent van het overgewicht perfect mogelijk na een mini gastric bypass. Ook na deze behandeling is het maar zelden zo dat de patiënt zijn/haar ideale gewicht bereikt. Meestal zal hij/zij blijven steken op 10 tot 15 kg boven zijn/haar ideale gewicht. Blijf positief en realiseer u dat u een pak gezonder bent dan voorheen, veel minder risico loopt op ernstige ziektes en geniet van een veel hogere levenskwaliteit.

Resultaat - Mini Gastric Bypass

Wat is de herstelperiode na een mini gastric bypass?

Hoe snel u precies herstelt, is in grote mate afhankelijk van uzelf. Volg het advies van uw chirurg op en u zult na zes weken volledig hersteld zijn. In de eerste twee weken na de ingreep moet u de belasting van uw buikspieren tot een minimum beperken en uitsluitend vloeibaar voedsel consumeren. Naast de rustmomenten is het wel aanbevolen om z.s.m. te beginnen met beweging, zoals wandelen, fietsen, zwemmen, etc.

Het is essentieel dat u uw levensstijl op lange termijn aanpast. Een gezond gewicht gaat tenslotte gepaard met een gezonde levensstijl. U eet nu minder per maaltijd en daarom is het belangrijk dat u uw voedsel goed kiest. Gezonde voeding voorziet uw lichaam van de nodige hoeveelheid vitaminen, proteïnen, etc. Enkel zo krijgt u voldoende voedingsstoffen binnen om optimaal te kunnen functioneren in uw dagelijkse activiteiten. Uiteraard is het beter als u, naast een gezond voedingspatroon, ook voldoende beweegt.

Heeft u een vraag?

Wij streven er naar om u binnen onze nieuwe kliniek zo snel mogelijk te helpen. Dat kan door korte wachttijden en overzichtelijke behandelingen.

Neem contact op +31 6 82 04 08 97

Voor wie is een mini gastric bypass bedoeld?

Om in aanmerking te komen voor een mini gastric bypass moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U bent tussen 18 en 65 jaar oud
  • Uw BMI is 40 of hoger
  • Uw BMI is 35 of hoger en u lijdt aan slaapapneu, diabetes type 2 of te hoge bloeddruk die door toedoen van medicijnen niet kan dalen
  • U heeft geprobeerd om op eigen kracht te vermageren: opdat u wordt goedgekeurd voor een mini gastric bypass is het belangrijk dat u eerst zelf, ministens één jaar, geprobeerd heeft om af te vallen.
  • Na gesprekken met uw chirurg, huisarts, diëtist, etc. is iedereen het erover eens dat een mini gastric bypass de beste oplossing is voor uw overgewicht.

Denkt u in aanmerking te koemen voor een mini gastric bypass of wenst u hier meer informatie over? Neem dan snel contact op met een specialist!