Maagverkleining

Home Operaties Maagverkleining

Maagverkleining

Heeft u alles geprobeerd om uw overtollige kilo’s kwijt te raken, maar is het enige wat u bereikt heeft het algemeen bekende jojo-effect? Dan kan een maagverkleining de nodige hulp bieden. Wat is een maagverkleining precies, welke risico’s zijn er verbonden aan deze ingreep en voor wie is deze operatie bedoeld? We lichten het toe in onderstaand artikel.

Maagverkleining

Wat is een maagverkleining?

“Een operatie waarbij uw maag kleiner gemaakt wordt”, dat is de meest eenvoudige definitie van een maagverkleining. Het is een operatie die het mogelijk maakt om gedurende lange tijd (over)gewicht te verliezen. Omdat uw maag kleiner is dan voorheen kunt u geen grote porties meer eten en zult u vermageren. Er bestaan verschillende maagverkleiningsoperaties: de gastric bypass, de gastric sleeve en de mini gastric bypass. Deze ingrepen zijn erg effectief en kunnen een laatste redmiddel zijn voor mensen die er maar niet in slagen om af te vallen op de “gewone” manier.

Brochures en downloads

Hieronder treft u een aantal brochures met belangrijke informatie over de behandeling. Hierin staat wat er gaat gebeuren voor, tijdens en na de maagverkleiningsoperatie. Het is belangrijk om deze folders goed door te nemen. Als u vragen heeft dan kunt u deze altijd stellen aan de arts of obesitasverpleegkundige.

Brochure – Gastric Bypass en Sleeve voor afdeling
Brochure – Predieet en voedingsadvies na de operatie fase 1 en 2
Brochure – Voedingsadvies na de operatie fase 3 t/m 5

Wat zijn de voordelen van een maagverkleining?

Gewichtsverlies

Voor een maagverkleining kiest u in de eerste plaats om (grotendeels) van uw overgewicht af te raken. Een maagverkleining helpt bij het snel en doeltreffend gewicht verliezen. Hoeveel u precies verliest, is afhankelijk van meerdere factoren. In de meeste gevallen zal u ongeveer 70 procent van uw overgewicht verliezen. In het geval van een mini gastric bypass zijn er zelfs resultaten geboekt tot het verlies van 80 procent van het overgewicht. Opgepast, dit overgewicht verliezen, gaat niet vanzelf. Hoewel u een maagverkleining heeft ondergaan, zult u uw eet- en leefpatroon grondig moeten aanpassen om deze resultaten te behalen.

Geen hongergevoel

Doordat uw maag kleiner is, heeft u geen hongergevoel meer. Daardoor verdwijnt uw trek in vet of zoet eten en zult u vermageren.

Verbeterde gezondheid

Mensen met overgewicht lopen een verhoogd risico op diabetes, gewrichtsklachten, vermoeidheidssyndromen, etc. Daarnaast is het zo dat mensen met dergelijke gezondheidsklachten minder, of in sommige gevallen zelfs geen, symptomen vertonen na het afvallen. Een maagverkleining heeft dus een positief effect op uw gezondheid.

Verbeterde conditie

Leven met overgewicht maakt uw dagelijkse bezigheden zwaarder. Te zware mensen wandelen trager, hebben meer moeite met trappen maken en kunnen zich niet zo snel bewegen als mensen met een gezond gewicht. Wanneer u gewicht verliest, verliest u ballast. En daardoor kunt u uiteraard een pak gemakkelijker bewegen dan voorheen.

Kleine littekens

Een operatie laat altijd littekens na. Gelukkig zijn de littekens na een maagverkleining zodanig klein dat ze bijna verwaarloosbaar zijn.

Meer zelfvertrouwen

Mensen met overgewicht hebben dikwijls een erg laag zelfbeeld. Ze voelen zich door iedereen bekeken en dat heeft emotionele gevolgen. Door te vermageren, zult u zich steeds beter in uw vel voelen waardoor uw zelfvertrouwen zal verhogen. Ook andere activiteiten, zoals het shoppen van kleding bijvoorbeeld zullen steeds leuker worden.

Mogelijk resultaat - Maagverkleining

Wat zijn de nadelen van een maagverkleining?

Helaas zijn er aan een maagverkleiningsoperatie ook heel wat nadelen verbonden. We maken een onderscheid tussen nadelen op korte termijn en mogelijke bijwerkingen op lange termijn.

Nadelen/complicaties tijdens of vlak na de ingreep

Volledige narcose verplicht

Een maagverkleining kan enkel uitgevoerd worden wanneer u onder volledige narcose bent.

Naadlekkage

Tijdens een operatie wordt u gehecht. Wanneer er gaatjes ontstaan op de plaats van de hechtingen kunt u het slachtoffer worden van lekkage en dat kan leiden tot buikvliesontsteking. Gelukkig is de kans op naadlekkage zo klein als 1% en kan dit probleem snel verholpen worden.

Misselijkheid en overgeven

In de eerste dagen na uw operatie is het normaal dat u zich misselijk voelt en moet overgeven. Uw lichaam moet nog eventjes wennen aan uw nieuwe maag. Deze verschijnselen verdwijnen vanzelf weer.

Nabloedingen

Na een operatie is het altijd mogelijk dat u last krijgt van nabloedingen. Als deze ernstig zijn, zult u opnieuw geopereerd moeten worden. Ongeveer 2 op 100 mensen krijgt een nabloeding na een maagverkleining.

Risico op ontstekingen

Ook ontstekingen, zoals long- of blaasontstekingen bijvoorbeeld, kunnen optreden na een maagverkleiningsoperatie.

Trombose

Trombose is het gevolg van bloedpropjes in de bloedvaten en kan erg gevaarlijk zijn. Daarom zult u na een maagoperatie direct moeten beginnen met het slikken van bloedverdunners.

Sterfte

In zeer zeldzame gevallen (ongeveer 2 op 1.000) sterven de patiënten tijdens of direct na een maagverkleiningsoperatie. Dit kan gebeuren wanneer het overgewicht zodanig ernstig is dat het lichaam de operatie niet meer aankan.

Heeft u een vraag?

Wij streven er naar om u binnen onze nieuwe kliniek zo snel mogelijk te helpen. Dat kan door korte wachttijden en overzichtelijke behandelingen.

Neem contact op +31 6 82 04 08 97

Nadelen op lange termijn

Kans op aandoeningen

Na een maagoperatie verhoogt het risico op maagzweren, galstenen en nierstenen.

Zeg maar dag tegen fastfood

Welke maagverkleiningsoperatie u ook ondergaan heeft, calorierijk eten, zoals fastfood en zoetigheden zijn uit den boze vanaf nu. Ook grote hoeveelheden eten, kan niet meer.

Tekort aan vitamines

Uw maag is kleiner en dat betekent dat u minder voedingsstoffen zult opnemen. U zult enerzijds minder calorieën opnemen, maar anderzijds ook minder vitamines. Dit tekort zal levenslang aangevuld moeten worden door het slikken van vitaminen in tabletvorm.

Dumpingsyndroom

Dumping is het verschijnsel van uzelf misselijk en duizelig voelen nadat u met een verkleinde maag te veel vet- of suikerrijke voeding genuttigd heeft. Dumping is niet gevaarlijk, maar wel heel onaangenaam.

Overgevoeligheid voor (bepaald) voedsel

Sommige mensen die een maagverkleiningsoperatie hebben ondergaan, zijn plots erg gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals eieren, melk, etc. Dit gaat gepaard met gezondheidsklachten, zoals een opgeblazen gevoel, diarree, etc.

Overtollige huid

Wanneer u veel gewicht verliest en niets doet om uw huid strak te houden, zult u hoe dan ook te maken krijgen met loshangend vel. De enige remedie hiertegen is sporten vanaf het moment dat u aan uw afvalrace begint. Heeft u niet of onvoldoende gesport? Dan zult u een andere operatie moeten ondergaan om uw overtollige huid te laten verwijderen.

Heeft u een vraag?

Wij streven er naar om u binnen onze nieuwe kliniek zo snel mogelijk te helpen. Dat kan door korte wachttijden en overzichtelijke behandelingen.

Neem contact op +31 6 82 04 08 97

Wat zijn de resultaten van een maagverkleining?

Hoeveel gewicht u precies verliest, hangt vooral af van uw eigen inspanningen. Hoeveel eet u, hoe gezond eet u en hoeveel beweegt u? Uw chirurg of diëtist zal een schema voor u opstellen dat u, zeker in de eerste jaren, tot in het kleinste detail dient na te leven. De gemiddelde persoon verliest 35 tot 40% van zijn/haar totale gewicht in het eerste jaar na de maagverkleiningsoperatie waardoor de BMI (Body Mass Index) van bijna alle patiënten onder de 35 gaat. Twee jaar na de operatie noteren de meeste mensen een BMI van rond de 30.

Naast gewichtsverlies geniet u ook van andere voordelen. De kwaliteit van uw leven gaat erop vooruit omdat u nu veel sneller en gemakkelijker kunt bewegen. Ook zult u minder of geen last meer hebben van gezondheidsklachten (hoge cholesterol, diabetessymptomen, slaapapneu, etc.) die u vroeger misschien wel ervaarde.

Hoelang duurt de herstelperiode na een maagverkleining?

U dient rekening te houden met een periode van twee tot zes weken voordat u zich weer helemaal de oude voelt. Vooral in de eerste twee weken na een maagverkleining zult u het rustig aan moeten doen. Bewegen zal moeilijk zijn en u zult gedurende deze periode enkel vloeibare dingen, zoals soep en yoghurt kunnen eten.

Ook na het verstrijken van deze periode is het belangrijk dat u een gezond eetpatroon heeft. Uw chirurg zal u hiervoor doorverwijzen naar een diëtist.

Gezond eten na maagverkleining

Aangepast voedingspatroon na een maagverkleining

 • Eet eerst uw maaltijd en drink daarna pas
 • Zorg ervoor dat u voldoende eiwitten eet: vlees, eieren, vis, noten, etc.
 • Eet elke dag drie gezonde hoofdmaaltijden en drie gezonde tussendoortjes
 • Probeer vet- en suikerrijke voeding zoveel mogelijk te vermijden
 • Drink minstens 2l water per dag. Soep en thee tellen ook mee.
 • Probeer frisdrank en alcoholische dranken zoveel mogelijk te vermijden
 • Eet niet meer dan nodig
 • Sla nooit een maaltijd over
 • Als u toch eens zondigt, doe dat dan met mate en herneem uw gezonde gewoontes zo snel mogelijk

Voor wie is een maagverkleining bedoeld?

Niet iedereen komt in aanmerking voor een maagverkleiningsoperatie. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om goedgekeurd te worden:

 • BMI > 40: uw BMI moet minstens 40 zijn voor een maagverkleining. In uitzonderlijke gevallen, wanneer het gaat om diabetespatiënten bijvoorbeeld, kan een BMI van 35 volstaan voor een maagoperatie.
 • Tussen 18 en 65 jaar oud zijn
 • Organen in goede staat: u wordt volledig onder narcose gebracht tijdens een maagverkleining. Daarom is het belangrijk dat uw hart, nieren, longen, etc. optimaal functioneren.
 • Bereid zijn om uw levensstijl aan te passen
 • Niet lijden aan een eetstoornis, zoals boulimia
 • Niet lijden aan een alcohol- of drugsverslaving
 • Het overgewicht mag geen gevolg zijn van een verstoorde hormoonhuishouding. Hormonale problemen kunnen beter op andere manieren behandeld worden.
 • Niet lijden aan een chronische ziekte
 • Niet lijden aan een psychische ziekte
 • Niet zwanger zijn of aan het proberen zijn om zwanger te worden

Bent u nieuwsgierig naar uw mogelijkheden voor een maagverkleiningsoperatie? Neem contact op met een specialist!

U bent van harte welkom in onze kliniek in Zierikzee

Woont u in een van de volgende steden of gebieden? Dan bent u uiteraard van harte welkom in onze kliniek in Zierikzee voor een maagverkleiningsoperatie.

Almere Almelo Amersfoort Amsterdam Antwerpen Arnhem Assen Barendrecht België Beverwijk Brugge Den Haag Dordrecht Duitsland Eindhoven Enschede Genk Gent Groningen Hasselt Heerlen Hengelo Hoogeveen Leeuwarden Lelystad Limburg Maastricht Nieuwegein Nijmegen Rotterdam Terneuzen Tilburg Velp Venlo Zwolle