Maagballon

Home Operaties Maagballon

Maagballon

Doeltreffend gewichtsverlies zonder operatie, dat is de korte definitie van een doorslikbare maagballon. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar toch is het mogelijk. Heeft u al allerlei soorten diëten geprobeerd en slaagt u er maar niet in om uw overtollige kilo’s kwijt te geraken, maar staat u niet open voor een maagverkleiningsoperatie? Dan kan de doorslikbare maagballon een uitweg bieden. Wat is een maagballon precies, wat zijn de voor- en nadelen die hieraan verbonden zijn en aan welke resultaten kunt u zich verwachten? Wij zochten het voor u uit!

De Elipse maagballon

De Elipse maagballon is een effectieve manier om af te vallen en is onderdeel van een uitgebreid persoonlijk behandelprogramma. Je verliest binnen 4 maanden tussen de 10 en 15% van je gewicht. Met ‘gewoon’ afvallen doe je daar minimaal 1 tot 2 jaar over – en dat is voor de meeste mensen niet vol te houden (vandaar het bekende ‘jo-jo’ effect). De combinatie van de maagballon en verandering van voeding en beweging zorgen voor blijvend gewichtsverlies. Als je namelijk zoveel bent afgevallen, is het veel makkelijker om op gewicht te blijven.

Webinar over de Allurion doorslikbare maagballon

Wilt u zich aanmelden voor het webinar over de Allurion doorslikbare maagballon van Dr. Pierre Feskens? Klik dan op de onderstaande knop:

Aanmelden webinar

Wat is een maagballon?

De maagballon is een gewichtsverliesprogramma gebaseerd op het inslikken van de pil (of ballon). Het gaat hierbij om een poliklinische behandeling waarbij narcose of een operatie niet nodig is. De maagballon heeft een doorsnede van ongeveer 10 cm en is voorzien van een dun slangetje dat de ballon zal opblazen in uw maag. Hierdoor neemt hij een gedeelte van de plaats in uw maag in waardoor u sneller een vol gevoel zult hebben en bijgevolg minder zult kunnen eten. De behandeling zelf duurt ongeveer 20 minuten. Opdat de behandeling kan slagen, mag u vanaf twaalf uur op voorhand niets meer eten en vanaf zes uur op voorhand niets meer drinken. Na een periode van vier maanden verdwijnt de maagballon op natuurlijke wijze uit uw lichaam.

Allurion maagballon

Wat zijn de voordelen van een maagballon?

Snel gewichtsverlies

Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat een maagballon-behandeling leidt tot sneller gewichtsverlies dan een traditioneel dieet in combinatie met veel lichaamsbeweging.

Eenvoudige behandeling

Wanneer u een maagverkleiningsoperatie ondergaat, bestaat er altijd een kans op complicaties. Aangezien het bij deze behandeling gaat om het inslikken van de pil zonder dat er een operatie of narcose aan te pas komt, verdwijnt dit risico. Het gaat hier om een eenvoudige, korte behandeling die slechts 20 minuten duurt.

Doelgroep is groter dan bij een klassieke maagverkleining

Om in aanmerking te komen voor een gastric bypass of een gastric sleeve moet u een BMI van 40 (of van 35 in combinatie met een chronische aandoening) of hoger hebben. Dit geldt niet voor een maagballon. Al vanaf een BMI van 27 kan u goedgekeurd worden voor deze behandeling.

Geen herstelperiode nodig

Omdat het plaatsen van een maagballon geen operatie, maar een eenvoudige behandeling is, moet u niet herstellen van de ingreep en kunt u uw dagelijkse activiteiten direct hervatten.

App bij de Allurion maagballon

Wat zijn de nadelen van een maagballon?

Zeer veel patiënten hebben last van bijwerkingen

De grote meerderheid van de mensen die een maagballon ingeslikt hebben, ondervinden negatieve bijwerkingen. Niet alleen in de eerste paar dagen na het inslikken van de pil, maar ook na enkele weken en maanden zijn frequent terugkerende bijwerkingen niet ongewoon. Meer dan 80% van de mensen voelt zich geregeld misselijk en bij ongeveer 75% van de patiënten leidt deze misselijkheid tot regelmatig braken. Ongeveer de helft zegt bijna dagelijks last te hebben van buikpijn en bij een kleine 20% van de deelnemers zijn de bijwerkingen zo ernstig dat ze besluiten om de maagballon voortijdig te laten verwijderen.

Maagballon kan leeglopen

Als u merkt dat u een blauwe kleurstof plast, betekent dit dat uw maagballon aan het leeglopen is. Gelukkig bestaat er geen gevaar voor uw gezondheid wanneer dit gebeurt. U dient uw arts natuurlijk wel direct te contacteren om u te laten behandelen. Anders zal uw maagballon geen nut meer hebben.

Dure behandeling

In tegenstelling tot bij een traditionele maagverkleiningsoperatie, worden de kosten voor een maagballon niet vergoed. Wie een maagballon-gewichtsverliesprogramma wil ondergaan, moet bereid zijn om hier tussen 3.000 en 4.000 euro voor te betalen. Daarom is het voor mensen met licht overgewicht dikwijls beter (en ook voordeliger) om beroep te doen op een diëtist.

Het echte probleem wordt niet aangepakt

Overgewicht is in de meeste gevallen het resultaat van te weinig lichaamsbeweging in combinatie met een teveel aan vet- en calorierijke voeding. Het laten plaatsen van een maagballon zal u aanzienlijk doen vermageren op korte termijn, maar maakt geen komaf met het onderliggende probleem. Enkel door uw levensstijl blijvend aan te passen, zal uw BMI gezond blijven.

Heeft u een vraag?

Wij streven er naar om u binnen onze nieuwe kliniek zo snel mogelijk te helpen. Dat kan door korte wachttijden en overzichtelijke behandelingen.

Neem contact op +31 6 82 04 08 97

Voor wie is een maagballon bedoeld?

Hoewel er meer mensen in aanmerking komen voor een maagballon dan voor een maagverkleining zijn er toch een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen opdat uw arts u goed kan keuren voor deze behandeling.

BMI tussen 27 en 45

Een maagballon is bedoeld voor mensen met licht en mensen met zwaar overgewicht. Al vanaf een BMI van 27 komt u in aanmerking voor een doorslikbare maagballon.

Tussen 18 en 65 jaar zijn

De doorslikbare maagballon is bedoeld voor volwassenen t.e.m. 65 jaar die met licht of ernstig overgewicht te kampen hebben.

Niet zwanger zijn of proberen te worden

Het spreekt vanzelf dat een vermageringskuur ondergaan op het moment dat u zwanger bent of dit probeert te worden geen goed idee is.

Eerder geen maag- of darmoperatie ondergaan hebben

Mensen die in het verleden al een maag- of darmoperatie met het oog op gewichtsverlies ondergaan hebben, zijn extra gevoelig voor de mogelijke bijwerkingen na het slikken van een maagballon. Daarom komt deze groep niet in aanmerking voor een maagballon.

Geen eetstoornis(sen) hebben

Mensen die lijden aan een eetstoornis, zoals boulimie bijvoorbeeld, kunnen in geen geval goed bevonden worden voor een doorslikbare maagballon.

Gewicht verliezen met een maagballon

De resultaten van een maagballon

U weet inmiddels dat u met een maagballon meer gewicht kunt verliezen dan door een alledaags dieet te volgen en meer te bewegen. Gemiddeld verliest men tussen 13 en 15 kg in een periode van vier maanden. Uiteraard kunt u deze resultaten verbeteren door te zorgen voor een evenwichtig voedingspatroon en voldoende beweging. Wij verwijzen u door naar een diëtist die u hierbij helpt.

Wat na aan maagballon?

Uw maagballon verlaat uw lichaam na ongeveer vier maanden. Indien u zelf niet overschakelt (of verdergaat met) op een gezond dieet zal u niet blijven afvallen of zelfs terug aankomen. Daarom is het belangrijk dat u, net zoals na elke vermageringskuur, uw levensstijl permanent aanpast. Ga op zoek naar gezonde voeding die bij u past om dit eetpatroon levenslang vol te kunnen houden. Kies ook voor een sport die u leuk vindt om deze zo lang en zo vaak mogelijk te kunnen beoefenen. Een gezond gewicht behouden is geen kwestie van veelvuldige diëten en/of operaties, maar van een gezonde levensstijl.

Heeft u een vraag?

Wij streven er naar om u binnen onze nieuwe kliniek zo snel mogelijk te helpen. Dat kan door korte wachttijden en overzichtelijke behandelingen.

Neem contact op +31 6 82 04 08 97