Maagballon pil

Home Operaties Maagballon Maagballon pil

Maagballon pil

Overtollig gewicht verliezen is allesbehalve gemakkelijk. Er bestaan oneindig veel diëten, maar er eentje vinden dat bij je past en dat voor lange tijd vol te houden is, is een hele opdracht. Mensen met ernstig overgewicht kiezen daarom vaker voor een maagverkleiningsoperatie, zoals een gastric sleeve of een gastric bypass. Helaas zijn deze operaties niet zonder risico en is ook de hersteltijd achteraf meestal behoorlijk lang. Gelukkig is er nog een andere manier om een einde te maken aan je ongewenste kilo’s: het doorslikken van een maagballon pil. Wat is een maagballon pil, hoe gaat de behandeling in zijn werk, moet je rekening houden met bijwerkingen en aan welke resultaten kan je je verwachten? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de maagballon pil.

Wat is een maagballon pil?

De maagballon pil, bij velen beter bekend als de “doorslikbare maagballon” of simpelweg “maagballon”, is een pilletje dat je inslikt en zich in je maag opblaast tot een ballon. De paar centimeter lange pil wordt via de slokdarm in de maag gebracht. Het pilletje is voorzien van een slangetje dat ervoor zorgt dat de capsule zichzelf op kan blazen tot een ballon met een diameter van ongeveer 10 cm. De bedoeling? De ruimte voor voedselopslag in je maag kleiner maken zodat je sneller een voldaan gevoel zult hebben en bijgevolg minder zult kunnen eten.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

In tegenstelling tot bij klassieke maagoperaties gaat het hier niet om een operatie, maar om een poliklinische behandeling waarbij je dezelfde dag nog terug naar huis mag. De volledige behandeling neemt amper 20 minuten tijd in beslag. Zodra de ballon in je maag terechtgekomen is, maakt de arts een echo om te kijken of hij goed geplaatst is. De maagballon pil blijft ongeveer vier maanden lang in je lichaam en verdwijnt na die tijd via de natuurlijke weg.

Maagballon pil

Wie komt in aanmerking voor de maagballon pil?

Iedereen die lijdt aan overgewicht kan een beroep doen op een diëtist(e). Maar niet iedereen die met overtollige kilo’s te kampen heeft, kan een maagverkleiningsoperatie ondergaan. Hiervoor moet je een BMI van minstens 35 hebben. Hoewel het niet iedereen wordt toegestaan om een maagballon pil door te slikken, zijn er toch meer mensen die hiervoor in aanmerking komen dan het geval is voor een traditionele operatie. Je moet aan de volgende voorwaarden voldoen om een maagballon pil in te mogen slikken:

Tussen 18 en 65 jaar oud zijn

Enkel jong volwassenen en mensen tot maximaal 65 jaar oud mogen gewicht verliezen door toedoen van een doorslikbare maagballon. Mensen die buiten deze leeftijdscategorie vallen lopen een hoger risico op bijwerkingen en komen bijgevolg niet in aanmerking.

Gezonde maag en slokdarm hebben

Heb jij regelmatig last van je maag of van je slokdarm? Of ben je in het verleden al eens geopereerd aan één van deze twee organen? Dan is het voor jou helaas niet mogelijk om gewicht te verliezen met behulp van een maagballon. De ballon zou de staat van je slokdarm en/of maag kunnen schaden en dat is niet toegestaan.

Niet zwanger zijn (of willen worden)

Zwangere vrouwen zouden in principe geen gewicht mogen verliezen voor het welzijn van de baby. Wanneer je toch een maagballon doorslikt tijdens je zwangerschap ga je automatisch vermageren en dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid van je kindje. Ook wanneer je zwanger probeert te worden, is het inslikken van de maagballon pil ten strengste verboden.

BMI van minimaal 27

De maagballon is zowel bedoeld voor mensen met ernstig overgewicht (= morbide obesitas) als voor mensen met licht overgewicht. Al vanaf een BMI van 27 mag je gebruikmaken van deze moderne afslankmethode.

App bij de Allurion maagballon

Welke voordelen heeft een maagballon pil voor mij?

De maagballon pil biedt je meerdere, aantrekkelijke voordelen. We zetten de belangrijkste voor jou op een rijtje:

Veel gewichtsverlies in weinig tijd

De hoofdreden voor een Elipse maagballon is uiteraard gewichtsverlies. Studies hebben uitgewezen dat het merendeel van de patiënten in vier maanden tussen tien en vijftien kilo verliest. En dat is meer dan dat je gemiddeld verliest met een klassiek dieet.

Geen operatie nodig

Een operatie moeten ondergaan is nooit leuk. Je moet altijd rekening houden met de risico’s met als gevolg dat er behoorlijk wat stress komt kijken bij een operatie. Zeker wanneer het om een ingrijpende maagoperatie gaat. Ook de hersteltijd achteraf en het lichamelijk ongemak zijn niet te onderschatten. Door te kiezen voor de maagballon pil heb je daar allemaal geen last van. Deze pil kan je snel, gemakkelijk en pijnloos doorslikken en je kan direct na de behandeling weer naar huis.

Snelle behandeling

Je hebt hierboven al gelezen dat de behandeling slechts 20 minuten duurt. En niet alleen de behandeling zelf, maar ook de voortzetting van je normale leven is direct weer zoals vroeger. Je hoeft niet opgenomen te worden in het ziekenhuis en je kan de volgende dag gewoon terug gaan werken. Ook andere (fysieke) activiteiten, zoals rennen, een wandeling maken of eropuit trekken voor een fietstochtje kunnen allemaal zonder problemen.

Geen honger en extreme diëten

Veel mensen denken dat gewicht verliezen automatisch gepaard gaat met constant honger lijden en extreem diëten. Gelukkig zijn al deze radicale dingen niet nodig als je kiest voor de maagballon pil. Doordat je maag nu een stukje kleiner is dan voorheen heb je veel sneller een vol gevoel en denk je ook minder aan eten. Honger lijden is er niet bij.

Korte periode

Een maagballon blijft slechts vier maanden in je maag. Na het verstrijken van deze termijn verdwijnt hij vanzelf uit je lichaam. Wanneer je een maagverkleiningsoperatie ondergaat, gaat het om een jarenlange afvalrace.

Zeer grote doelgroep

Ben jij het slachtoffer van morbide obesitas of gaat het bij jou slechts om een paar kilo te veel? De maagballon is geschikt voor iedereen met een BMI vanaf 27.

Heeft u een vraag over de maagballon pil?

Wij streven er naar om u binnen onze nieuwe kliniek zo snel mogelijk te helpen. Dat kan door korte wachttijden en overzichtelijke behandelingen.

Neem contact op +31 6 82 04 08 97

Welke nadelen heeft de maagballon pil?

Helaas, zoals met alles, heeft ook de maagballon pil enkele nadelen. Gelukkig wegen deze voor de meeste mensen niet op tegen de voordelen.

Kostenplaatje

Wanneer je lijdt aan obesitas wordt je maagoperatie in bijna alle gevallen (op zijn minst gedeeltelijk) door de zorgverzekeraar vergoed. Wanneer je ervoor kiest om een maagballon pil in te slikken, is dat niet het geval. Omdat deze afslankmethode al toegestaan is voor personen met een BMI vanaf 27 komt het ziekenfonds hier in de meeste gevallen niet in tussen. Dat betekent dat je zelf moet opdraaien voor alle kosten die hierbij komen kijken. Je kan natuurlijk, indien je slechts licht overgewicht hebt, ook nog altijd beroep doen op een diëtist(e).

Verhoogd risico op een maagzweer

Hoewel het niet dikwijls voorkomt, is het mogelijk dat je last krijgt van één of meerdere maagzweren door toedoen van een maagballon. Ongeveer 1% van de patiënten krijgt hiermee te maken.

Maagzuurremmers verplicht

Wanneer je een maagballon hebt, ben je verplicht om vier maanden lang maagzuurremmers te slikken. Deze zorgen ervoor dat je zuuroprispingen onder controle gehouden worden.

Andere mogelijke bijwerkingen

Ongemakken in de buikzone, zoals krampen en een opgezwollen buik zijn niet zeldzaam na het doorslikken van de maagballon pil. Sommige patienten hebben hier helemaal geen last van, anderen slechts een paar dagen en nog anderen de volledige vier maanden. Wanneer de klachten echt te ernstig zijn, dient de maagballon vroegtijdig verwijderd te worden.

Gewicht verliezen met een maagballon

Aan welke resultaten mag ik mij verwachten?

We hebben het al eens kort vermeld. De gemiddelde persoon verliest tussen tien en vijftien kilo in een periode van vier maanden. Toch speelt jouw levensstijl een grote rol in je exacte gewichtsverlies. Nuttig jij erg veel snacks, gefrituurd voedsel en suikerrijke dranken? Dan zal je minder gewicht verliezen dan wanneer je er een gezond eetpatroon op nahoudt. Gevarieerd en gezond voedsel in combinatie met voldoende lichaamsbeweging geeft de beste resultaten. Probeer een keer meer de trap te nemen in plaats van de lift, leg kleine afstanden te voet af in plaats van met de wagen en ga iedere avond een stukje wandelen. Houd jij van actievere sporten, zoals rennen, mountainbiken of zwemmen? Dat is natuurlijk alleen maar beter!

Veelgestelde vragen over de Allurion maagballon

Wat is het Allurion programma?

Een 6 maanden durend gewichtsverliesprogramma op basis van de Allurion Ballon, een baanbrekend hulpmiddel voor gewichtsverlies.

Wat is de Allurion ballon?

De Allurion Ballon is een zachte ballon die in uw maag wordt geplaatst. Het is de eerste maagballon waar geen operatie, endoscopie of verdoving voor nodig is om te plaatsen of verwijderen. De ballon wordt geplaatst tijdens een kort poliklinisch bezoek van 15 minuten. Na ongeveer 16 weken loopt de ballon leeg en verlaat hij het lichaam op natuurlijke wijze.

Hoe werkt de Allurion ballon?

Een maagballon neemt ruimte in uw maag in en u verliest gewicht doordat u zich eerder verzadigd (vol) voelt, doordat de maag zich langzamer leegt en doordat u minder voedsel eet tijdens elke maaltijd.

Hoeveel gewichtsverlies kan het Allurion Programma opleveren?

Na ongeveer 16 weken Allurion Programma** verliezen patiënten gemiddeld 10-15% van hun totale lichaamsgewicht.

Wat gebeurt er op de dag van de plaatsing?

U slikt een capsule door waar de lege ballon in zit, samen met een dun slangetje (de katheter). Zodra via een röntgenopname bevestigd is dat de ballon in uw maag zit, wordt deze via de katheter gevuld met 550 ml water. Een tweede röntgenfoto wordt genomen om te controleren of de ballon goed gevuld is. De plaatsing gebeurt tijdens een kort poliklinisch bezoek van 15 minuten.

Is het doorslikken gemakkelijk?

Het lukt bijna alle mensen om de Allurion Ballon zelf door te slikken. Als u er moeite mee heeft de capsule op eigen kracht door te slikken, kan de arts u helpen door de katheter iets te verstevigen met een dunne metaaldraad.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen na plaatsing van de ballon?

Bij sommige mensen ontstaat er misselijkheid of buikkramp en af en toe komt braken voor na plaatsing van de ballon. In de meeste gevallen kunnen deze symptomen goed onder controle worden gehouden met veelgebruikte medicijnen op recept.

Hoelang duurt het voordat ik mijn gewone bezigheden kan oppakken na de plaatsing?

Na goedkeuring van de arts kunnen de meeste mensen binnen een dag of twee hun normale activiteiten weer oppakken; soms hebben mensen echter wel langer last van bijwerkingen. Het kan een goed idee zijn om voor de zekerheid een paar dagen vrij te nemen, of om de ballon op een vrijdag te laten plaatsen met een vrij weekend erna.

Wat zijn de dieetvoorschriften?

Vóór de plaatsing en tijdens de eerste week na plaatsing moet u enkele voedingsadviezen opvolgen, zodat uw lichaam zich aan de ballon kan aanpassen. De weken die volgen op de plaatsing zijn een goed moment om uw eetgewoonten te veranderen. U hoeft geen grote veranderingen door te voeren om gezonder te eten. Stel uzelf kleine doelen en verander uw gewoonten stap voor stap.

Hoe wordt de maagballon verwijderd?

Na ongeveer 16 weken in uw maag gaat er een ventiel met tijdsactivering open, waardoor de ballon leegloopt en op natuurlijke wijze via het maag-darmkanaal het lichaam verlaat, zonder dat er een ingreep nodig is voor de verwijdering.

Wat gebeurt er nadat de ballon uitgescheiden is?

Nadat de ballon het lichaam verlaten heeft, gaan het Allurion Programma en de bijbehorende ondersteuning onder begeleiding van uw zorgteam nog een maand door. Na afloop van het Allurion Programma moet u doorgaan met de aangeleerde gezonde leefstijl. Een klinisch onderzoek toonde aan dat 95% van het gemiddelde gewichtsverlies met de Allurion Ballon was behouden bij de controle-afspraak na 1 jaar.

Kan ik met de ballon sporten en voel ik hem niet zitten?

Sommige patiënten voelen de ballon aan het begin van het programma, maar vaak raken mensen gewend aan de ballon en vergeten ze dat hij er is.