De gezondheidsrisico’s bij overgewicht

Home Artikelen De gezondheidsrisico’s bij overgewicht

De gezondheidsrisico’s bij overgewicht

Obesitas heeft veel negatieve gevolgen. De belangrijkste gevolgen zijn ongetwijfeld de gezondheidsrisico’s die er ontstaan door overgewicht. En dat zijn er een heleboel. Hieronder leest u wat de gezondheidsrisico’s van obesitas precies zijn.

Gewrichtspijnen en vroegtijdige slijtage

Wanneer u door het leven gaat met overgewicht heeft dat hoe dan ook een negatieve invloed op uw gewrichten. De knieën en heupen van iemand met obesitas hebben tenslotte veel meer te verduren dan deze van een persoon met een gezond gewicht. Dat resulteert enerzijds in vroegtijdige slijtage en zorgt er anderzijds voor dat bepaalde sporten (atletiek, tennis, etc. ) onmogelijk worden. Andere gewrichtspijnen, zoals hernia komen ook frequent voor bij mensen met obesitas.

Gewrichtspijn door overgewicht

Hart- en vaatziekten

Uw hart moet het bloed in uw lichaam rondpompen. Om uw hart in optimale conditie te houden, is het belangrijk dat u gezond eet en voldoende beweegt. Mensen met overgewicht zijn veel vatbaarder voor hart- en vaatziektes dan mensen met een normaal gewicht. Zwaarlijvige mensen krijgen niet alleen vaker te maken met hart- en vaatziektes, maar ook op vroegere leeftijd.

Ernstige ademhalingsproblemen

Mensen die lijden aan obesitas zijn veel gevoeliger voor ademhalingsproblemen en luchtwegenaandoeningen. Een bekend voorbeeld hiervan is slaapapneu. Terwijl u slaapt, ontspannen uw spieren en spierontspanning kan ademstops veroorzaken. Wanneer u in uw slaap regelmatig last heeft van ademstops spreken we van slaapapneu. U zult wakker worden waardoor uw nachtrust verstoord wordt en bijgevolg bent u de volgende dag niet uitgerust. Een andere ademhalingsaandoening ten gevolge van zwaarlijvigheid is het obesitas-hypoventilatiesyndroom. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij mensen met morbide obesitas en is het gevolg van het niet diep genoeg kunnen inademen waardoor het zuurstofgehalte in het bloed daalt. Meestal gaat deze aandoening gepaard met slaapapneu. Verder zijn mensen met overgewicht extra vatbaar voor astma en reactieve luchtwegenaandoeningen.

Heeft u een vraag?

Wij streven er naar om u binnen onze nieuwe kliniek zo snel mogelijk te helpen. Dat kan door korte wachttijden en overzichtelijke behandelingen.

Neem contact op +31 6 82 04 08 97

Meer kans op kanker

We worden allemaal geboren met kankercellen in ons lichaam. Of deze kankercellen zich ontwikkelen tot cellen die schadelijk zijn voor onze gezondheid is grotendeels afhankelijk van onze levensstijl. Mensen met een gezonde eet- en levensstijl lopen veel minder risico op kanker dan personen met overgewicht. Zwaarlijvige personen hebben meer kans op borst-, prostaat-, darm- en alvleesklierkanker.

Diabetes type 2

Diabetes type 2 wordt gekenmerkt door een te lage insuline-aanmaak in het lichaam of een slechte reactie op insuline. Het gevolg hiervan is dat de suiker in het bloed blijft zitten waardoor er te hoge glucosewaarden ontstaan die ernstige complicaties kunnen veroorzaken. Als u overgewicht heeft dat veroorzaakt werd door het nuttigen van te veel suikerrijke drankjes en voeding is de kans groot dat u vroeg of laat zult lijden aan diabetes type 2.

Hypercholesterolemie

Hypercholesterolemie, in de volksmond beter gekend als “hoge cholesterol”, kan het gevolg zijn een slecht werkende schildklier of van erfelijke aanleg, maar in de meeste gevallen komt deze ziekte tot stand door slechte eetgewoonten gepaard met overgewicht. Hoe hoger het cholesterolgehalte, hoe groter de kans op slagaderverkalking. De gevolgen van slagaderverkalking zijn vernauwde kransslagaders, beroertes, herseninfarcten en hartstilstanden.

Complicaties tijdens de zwangerschap

Vrouwen die kampen met overgewicht hebben meer moeite om zwanger te worden. Zwaarlijvige vrouwen hebben dikwijls geen regelmatige menstruatiecyclus waardoor zwanger worden extra moeilijk is. En ook tijdens de zwangerschap is de kans op complicaties veel groter. Wanneer u aan obesitas lijdt, bent u vatbaarder voor een miskraam en voor zwangerschapsvergiftiging en -diabetes. Ook afwijkingen bij het kind zijn waarschijnlijker bij vrouwen die overgewicht hebben tijdens de zwangerschap. Morbide obesitas (= BMI van 40 of hoger) kan zelfs leiden tot onvruchtbaarheid.

Depressief door overgewicht

Depressie

Een depressie is geen ziekte die meteen voor iedereen zichtbaar is, toch is het een veelvoorkomend gevolg van overgewicht. Mensen met overgewicht schamen zich vaak over hun uiterlijk en daardoor voelen ze zich sociaal uitgesloten. Niet zelden zonderen zwaarlijvige personen zich af om zich niet bekeken te voelen door anderen. Dit leidt tot een gebrek aan sociale contacten en dat gaat dikwijls hand in hand met een depressie. De relatie tussen depressie en obesitas bestaat in twee richtingen: obese mensen hebben veel meer kans om depressief te worden en gezonde mensen die depressief zijn, hebben veel meer kans op obesitas.

Heeft u een vraag?

Wij streven er naar om u binnen onze nieuwe kliniek zo snel mogelijk te helpen. Dat kan door korte wachttijden en overzichtelijke behandelingen.

Neem contact op +31 6 82 04 08 97

Andere aandoeningen

Er zijn nog veel meer aandoeningen die ontwikkeld kunnen worden door toedoen van obesitas. Enkele voorbeelden hiervan zijn galblaasziekte, leververvetting en maagreflux. Ook zult u, wanneer u overgewicht heeft, meer moeite hebben met dagelijkse dingen die voor anderen heel normaal zijn. Het op- en aflopen van een trap, het maken van een wandeling of eropuit trekken voor een fietstochtje zijn activiteiten die voor mensen met overgewicht veel zwaarder zijn dan voor mensen met een normaal gewicht.

Bent u het slachtoffer van obesitas? Neem zo snel mogelijk contact op met een specialist en laat u behandelen.