Gastric Sleeve

Home Operaties Gastric Sleeve

Gastric sleeve

Binnen de bariatrische chirurgie is de gastric sleeve minder oud dan de gastric bypass, maar daarom zeker niet minder populair. Wat is een gastric sleeve precies, wat is het verschil met een gastric bypass en aan welke eventuele bijwerkingen kunt u zich verwachten na deze ingreep? U leest het allemaal in dit artikel!

Gastric Sleeve

Wat is een gastric sleeve?

De gastric sleeve is een bariatrische ingreep waarbij de maag verkleind wordt met het oog op gewichtsverlies. Ongeveer twee derde van de maag wordt weggenomen en er blijft slechts een smalle maag in de vorm van een buisje over. Doordat de maaginhoud met ongeveer 66% verminderd wordt, wordt het eetlusthormoon in veel mindere mate aangemaakt en dat heeft een positieve invloed op gewichtsverlies.

Gastric sleeve vs. gastric bypass

Bij een gastric sleeve worden er enkel veranderingen aangebracht in de maag. De maag wordt nl. gereduceerd. In het geval van een gastric bypass wordt uw maag verkleind én wordt de dunne darm omgeleid en verkort om een nieuwe verbinding te maken. Hierdoor slaat u een gedeelte van de spijvertering over en neemt u bijgevolg minder calorieën op. Sommige patiënten (zoals mensen met de ziekte van Crohn) komen niet in aanmerking voor een gastric bypass. Voor hen is een gastric sleeve daarom een uitstekend alternatief.

Brochures en downloads

Hieronder treft u een aantal brochures met belangrijke informatie over de behandeling. Hierin staat wat er gaat gebeuren voor, tijdens en na de maagverkleiningsoperatie. Het is belangrijk om deze folders goed door te nemen. Als u vragen heeft dan kunt u deze altijd stellen aan de arts of obesitasverpleegkundige.

Brochure – Gastric Bypass en Sleeve voor afdeling
Brochure – Predieet en voedingsadvies na de operatie fase 1 en 2
Brochure – Voedingsadvies na de operatie fase 3 t/m 5

Wat zijn de voordelen van een gastric sleeve?

Veel gewichtsverlies

Uiteraard staat gewichtsverlies op nummer één als we het hebben over de voordelen. Doordat er slechts één derde van uw oorspronkelijke maag overblijft, zult u minder trek hebben en kunt u ook minder voedsel opslaan in uw maag. Het logische gevolg hiervan is dat u zult vermageren.

Minder voedingstekorten dan bij een gastric bypass

Bij een gastric bypass wordt uw dunne darm omgeleid. Hierdoor slaat u een deel van de spijsvertering over waardoor het risico op voedingstekorten en vitamines toeneemt. In het geval van een gastric sleeve daarentegen, is het risico op een tekort aan essentiële voedingsstoffen kleiner.

Blijvend zichtbare resultaten

Tot lange tijd na uw operatie blijft u gewicht verliezen wanneer u een gastric sleeve heeft.

Minder gezondheidsklachten

Mensen met diabetes, te hoge cholesterol, slaapapneu en hart- en vaatziekten zullen na het ondergaan van deze ingreep minder gezondheidsklachten hebben. De symptomen van diabetes type 2 zullen afnemen of in sommige gevallen zelfs volledig verdwijnen en de gezondheid van het hart zal erop vooruitgaan. Ook het cholesterolgehalte zal dalen. Wie last heeft van slaapapneu, zal dankzij zijn/haar gastric sleeve dieper en langer slapen.

Geen risico op dumping

Dumping is het verschijnsel waarbij u last heeft van een plotse lage bloeddruk door direct na uw maagoperatie te veel vet- en/of suikerrijke producten te consumeren. Bij deze ingreep wordt uw maag verkleind zonder wijzigingen aan te brengen in uw dunne darm. Daarom bestaat er hier geen gevaar voor dumping.

De maagklep wordt behouden

Omdat er geen omleiding gemaakt wordt, kan uw maag zich op de normale manier ledigen. Dit wil concreet zeggen dat uw maagklep behouden wordt.

Aanpassingen mogelijk

In sommige, zeldzame gevallen is het nodig om van een gastric sleeve over te schakelen op een gastric bypass. Dit is medisch gezien geen enkel probleem.

Heeft u een vraag?

Wij streven er naar om u binnen onze nieuwe kliniek zo snel mogelijk te helpen. Dat kan door korte wachttijden en overzichtelijke behandelingen.

Neem contact op +31 6 82 04 08 97

Wat zijn de nadelen van een gastric sleeve?

Soms niet genoeg gewichtsverlies

Hoewel onderzoeken hebben uitgewezen dat u met deze behandelmethode aanzienlijke hoeveelheden overgewicht kunt verliezen, is er toch altijd een risico op onvoldoende gewichtsverlies. Verkeert u in deze situatie? Dan is het gelukkig na een paar jaar wel mogelijk om de operatie te herhalen of om te opteren voor een gastric bypass (indien u geen darmaandoeningen heeft).

Oprispingen

Oprispingen, of maagzuurproblemen ontstaan wanneer het teveel aan maagzuur naar bovenkomt en in de slokdarm belandt. Mensen met een gastric sleeve hebben hier vaak meer last van dan mensen die deze operatie niet hebben ondergaan. Dit is te wijten aan de hoge druk die kan ontstaan in uw plots veel kleinere maag. Patiënten die voor het ondergaan van een maagverkleining al regelmatig maagzuurproblemen hadden, kiezen dus best niet voor een gastric sleeve.

Naadlekkage

Net zoals bij een gastric bypass bestaat er ook hier een reëel risico op naadlekkage. Dit verschijnsel komt meestal voor in de omgeving van de maag, maar kan gelukkig wel snel verholpen worden.

Braken

Ook bij een gastric sleeve is het normaal dat u regelmatig zult moeten braken in de eerste paar dagen na de ingreep. Dit is te wijten aan het feit dat uw gastric sleeve uw maag doet opzwellen. Bij de meeste patiënten verdwijnt het braken vanzelf na een paar dagen. Indien dat bij u niet zo is, moet u contact opnemen met uw chirurg voor een gastroscopie die uit zal moeten wijzen of uw verkleinde maag toch iets wijder gemaakt zal moeten worden.

Risico op vitaminetekorten

Hoewel het risico op voedings- en vitaminetekorten bij deze behandeling kleiner is dan bij een gastric bypass, blijft het toch bestaan. Daarom raden wij aan om, naast uw gewone voeding, ook vitaminen te slikken.

Verhoogd risico op galstenen

Snel veel afvallen gaat gepaard met een verhoogd risico op galstenen.

Resultaten - Gastric sleeve

Wat zijn de resultaten van een gastric sleeve?

Een gastric sleeve is een zeer doeltreffende maagverkleiningsmethode. Toch mag u geen mirakels verwachten. De meeste mensen die deze ingreep ondergaan, verliezen tussen 60 en 70 procent van hun overgewicht. Het is belangrijk dat u positief blijft en inziet dat zo’n groot gewichtsverlies hoe dan ook een zeer gunstig effect heeft op uw levenskwaliteit. U zult meer zelfvertrouwen hebben en u zult zich een pak fitter voelen. U mag uw ideale gewicht dan misschien niet bereikt hebben, u bent sowieso wel een pak gezonder dan voorheen. Als u de overige 30 tot 40 procent van uw overgewicht toch absoluut wilt kwijtraken, kunt u bijvoorbeeld meer aan sport doen.

Wel is het zo dat niet iedereen die een gastric sleeve heeft ook effectief voldoende afvalt om op een gezond gewicht te komen. Dan kan een tweede operatie, enkele jaren na de eerste ingreep, nodig zijn. Het is belangrijk om minstens één jaar te wachten tussen de twee operaties omdat uw lichaam rust- en hersteltijd nodig heeft.

Heeft u een vraag?

Wij streven er naar om u binnen onze nieuwe kliniek zo snel mogelijk te helpen. Dat kan door korte wachttijden en overzichtelijke behandelingen.

Neem contact op +31 6 82 04 08 97

Hoelang duurt de herstelperiode na een gastric sleeve?

Zoals bij elke operatie, geldt ook voor een gastric sleeve dat de effectieve herstelperiode van persoon tot persoon verschilt. In de meeste gevallen duurt het herstel na een gastric sleeve iets langer dan na een gastric bypass. Dat is logisch omdat de maagwonde hier groter is. Hierdoor ontstaat er meer vocht en zult u in de eerste weken na de operatie nauwelijks kunnen eten en drinken. Vast voedsel wordt gedurende deze periode vervangen door vloeibaar voedsel. Na twee weken mag u weer vast voedsel eten en u zult merken dat u na zes weken helemaal geen last meer heeft van de gevolgen van uw operatie.

Het is zeer belangrijk dat u, ondanks dat u geopereerd bent, toch een gezond eetpatroon aanhoudt. Het eten van te veel en/of te calorierijk voedsel zal uw maag na verloop van tijd weer doen vergroten en dat is niet de bedoeling. Volg daarom steeds het voedingsadvies van uw chirurg op. Hij/zij zal u ook aansporen om meer te bewegen om zoveel mogelijk van uw overgewicht te verliezen op een gezonde en natuurlijke manier. Gastric sleeve patiënten die regelmatig bewegen zullen na het verliezen van (een groot gedeelte van) hun overgewicht veel minder last hebben van overtollige huid.

Voor wie is een gastric sleeve bedoeld?

BMI > 40

De gastric sleeve is een goede oplossing voor mensen met ernstig tot zeer ernstig overgewicht. Om in aanmerking te komen voor deze ingreep dient u een BMI (Body Mass Index) van minimum 40 te hebben. De gastric sleeve wordt meestal ook aangeraden voor mensen met zeer ernstig overgewicht, met een BMI van 60 of hoger.

Darmpatiënten met ernstig overgewicht

Bij een gastric bypass wordt de dunne darm verkort en verkleind en wordt er een nieuwe verbinding gemaakt van de dunne darm naar de maag. Bijgevolg is deze maagverkleiningsmethode niet geschikt voor patiënten met darmaandoeningen. De gastric sleeve kan in dit geval wel.

Mensen tussen 18 en 65 jaar

Operaties houden altijd een risico in, zeker op (zeer) jonge of (zeer) oude leeftijd. Deze behandeling kan daarom alleen wanneer u tussen 18 en 65 jaar oud bent.

Mensen die te grote hoeveelheden eten tijdens de hoofdmaaltijden

Overgewicht ontstaat op meerdere manieren. De ene persoon is verlekkerd op zoetigheden of vette snacks terwijl de andere niet zozeer veel tussendoortjes eet, maar te veel eet tijdens het ontbijt, het middag- of het avondmaal. En voor deze laatste groep is een gastric sleeve een veel beter alternatief dan een gastric bypass.

Mensen die zich bewust zijn van de gevolgen van de ingreep

Ondanks het feit dat een gastric sleeve u helpt met het verliezen van uw overtollig gewicht is dit geen wondermiddel. U zult zelf ook moeten inzien dat u uw levensstijl drastisch zult moeten veranderen opdat uw gastric sleeve het gewenste effect bereikt. Frequente medische controles, meer beweging en gezonde voeding is wat u te wachten staat als u kiest voor deze behandeling.

Heeft u nog vragen of denkt u eraan om deze ingreep te ondergaan? Neem contact op met een specialist!