Gastric Bypass

Home Operaties Gastric Bypass

Gastric Bypass

De belangrijkste tak van de bariatrische chirurgie is ongetwijfeld de gastric bypass. Van alle bestaande maagoperaties met het oog op gewicht verliezen, is de gastric bypass de meest uitgevoerde ingreep. Wat is een gastric bypass nu eigenlijk precies en welke voor- en nadelen gaan hiermee gepaard? U vindt de antwoorden in onderstaand artikel!

Operatie - Maagverkleining

Wat is een gastric bypass?

Niet voor niets is de gastric bypass de meest gerealiseerde maagoperatie. Een gastric bypass, ook wel maagomleiding genoemd, is een maagverkleining waarbij de maag gereduceerd wordt tot een klein voormaagje, ook wel maagpouch genoemd. De dunne darm wordt omgeleid en verkort en direct in verbinding gebracht met de maagpouch. Dit verschijnsel staat in de medische wereld beter bekend als “bypass”. Doordat uw maag een pak kleiner is dan voorheen, ervaart u sneller een langdurig vol gevoel waardoor u minder zult kunnen eten. Uw verkleinde maag beïnvloedt uw hormoonhuishouding waardoor u minder trek zult hebben. Bijgevolg zult u in relatief weinig tijd veel gewicht verliezen.

Brochures en downloads

Hieronder treft u een aantal brochures met belangrijke informatie over de behandeling. Hierin staat wat er gaat gebeuren voor, tijdens en na de maagverkleiningsoperatie. Het is belangrijk om deze folders goed door te nemen. Als u vragen heeft dan kunt u deze altijd stellen aan de arts of obesitasverpleegkundige.

Brochure – Gastric Bypass en Sleeve voor afdeling
Brochure – Predieet en voedingsadvies na de operatie fase 1 en 2
Brochure – Voedingsadvies na de operatie fase 3 t/m 5

Wat zijn de voordelen van een gastric bypass?

Gewichtsverlies

De eerste en meest voorkomende reden voor een gastric bypass is ongetwijfeld gewicht verliezen. Tijdens de operatie wordt uw maag tot de grootte van een kiwi verkleind. Het gevolg hiervan is dat u veel minder calorieën dan voorheen kunt opnemen.

Zichtbare resultaten op lange termijn

In tegenstelling tot bij traditionele diëten, bestaat er bij een gastric bypass geen gevaar voor het zogenaamde jojo-effect. Met een gastric bypass blijft u gewicht verliezen tot jaren na de operatie.

Vermindering van diabetessymptomen

Een gastric bypass heeft niet alleen een gunstig effect op overgewicht, maar leidt ook tot een verbetering van diabetes type 2. Ongeveer één jaar na de operatie verdwijnen de symptomen van dit type diabetes bij meer dan 50% van de patiënten.

Verbeterde bloeddruk

Overgewicht gaat meestal hand in hand met een (te) hoge bloeddruk. Wanneer u afvalt na uw gastric bypassoperatie zult u minder last hebben van een hoge bloeddruk.

Verbeterde nachtrust

Mensen met overgewicht lijden vaak aan slaapapneu. Slaapapneu kan gedefinieerd worden als het plotseling opkomen van ademstops tijdens de slaap. Hierdoor komt er geen of onvoldoende lucht in de keel en de longen en zult u wakker worden. Het gevolg hiervan is dat uw nachtrust verstoord wordt en u dus overdag niet goed uitgerust zult zijn. Door veel gewicht te verliezen, zal uw slaapapneu afnemen of zelfs volledig verdwijnen.

Verlaging van de cholesterol

Een te hoog cholesterolgehalte verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Grote hoeveelheden gewicht verliezen, is bevorderend voor de verlaging van uw cholesterolgehalte.

Gastric Bypass resultaat

Wat zijn de nadelen van een gastric bypass?

Kans op braken

Vlak na de operatie is het mogelijk dat uw maag lichtjes zal opzwellen waardoor de nieuwe verbinding met de dunne darm vernauwd wordt. Een mogelijk gevolg hiervan is dat u gaat braken. In de meeste gevallen zal dit slechts twee tot drie dagen aanhouden. Blijft u toch braken? Dan dient de vernauwing iets wijder gemaakt te worden opdat uw voedsel zijn weg naar de dunne darm gemakkelijker vindt.

Naadlekkage

Wellicht heeft u al eens gehoord van naadlekkage. Tijdens een gastric bypassoperatie legt de chirurg nieuwe verbinden tussen uw verkleinde maag en uw dunne darm. Omdat uw lichaam eerst nog eventjes moet wennen aan deze nieuwe structuur is het mogelijk dat de verbindingen gaan lekken rondom de maag. Naadlekkage is in de meeste gevallen te wijten aan het feit dat de patiënt toch nog meer eet dan wat de verkleinde maag aankan. Naadlekkage wordt verholpen door een gastroscopie en heeft meestal geen gevolgen op lange termijn.

Dumping

Korte tijd na een gastric bypassoperatie kan het innemen van (te) calorierijke producten leiden tot dumping. Denk hierbij aan vet- of suikerrijke producten, zoals gefrituurd voedsel, chocolade, etc. Het gevolg hiervan is dat uw bloeddruk daalt waardoor u zich duizelig en slap zult voelen. Een halfuurtje rusten en een glas water drinken, volstaat meestal om weer op krachten te komen.

Tekort aan vitaminen

De omleiding van uw spijsverteringskanaal zorgt ervoor dat u minder calorieën opneemt, maar leidt er ook toe dat u minder vitamines zult opnemen. Hierdoor kunt u te maken krijgen met een vitaminetekort. Daarom is het voor gastric bypasspatiënten aanbevolen om extra vitamines te slikken.

Verhoogd risico op galstenen

Snel afvallen verhoogt het risico op galstenen.

Heeft u een vraag?

Wij streven er naar om u binnen onze nieuwe kliniek zo snel mogelijk te helpen. Dat kan door korte wachttijden en overzichtelijke behandelingen.

Neem contact op +31 6 82 04 08 97

Herstel en nazorg

Opdat uw gastric bypass het gewenste effect bereikt, is het belangrijk dat u voldoende aandacht besteedt aan de nazorg. Doe wat uw chirurg zegt en u zult na ongeveer zes weken hersteld zijn.

Voedingsadviezen

U gaat nu door het leven met een verkleinde maag. Maar dat wil niet zeggen dat u nu eender wat kunt eten. Gezonde voeding, rijk aan vezels en eiwitten, is van cruciaal belang in uw herstelperiode. Door uw lichaam op een gezonde manier te voeden, krijgt u voldoende vitamines binnen en zult u minder kans hebben op ziektes en vermoeidheid. Eet u toch (te) veel vet- en suikerrijke producten? Dan zult u voortdurend last hebben van dumping (zie hierboven) en zal uw gastric bypass minder effect hebben dan wanneer u op een verantwoorde manier eet.

Beweging

Na een maagomleidingsoperatie ondergaan te hebben, eet u minder en gezonder. Maar net zoals dat het geval is voor alle mensen die hun gewicht onder controle wensen te houden, is beweging ook voor u erg belangrijk. U kunt beginnen met (lange) wandelingen te maken en na verloop van tijd korte stukjes te gaan lopen, zwemmen of fietsen. Uw begeleider zal bespreken hoeveel en wat voor beweging u zult moeten voorzien in uw dagelijkse activiteiten.

Beweging na een Gastric Bypass

Voor wie is een gastric bypass bedoeld?

U kampt met overgewicht en u wenst hier uiteraard zo snel mogelijk iets aan te doen. Toch komt helaas niet iedereen in aanmerking voor een gastric bypass. Er zijn verschillende voorwaarden waaraan u moet voldoen:

Fysieke voorwaarden

Tussen 18 en 65 jaar oud zijn

Op een gastric bypassoperatie staat een leeftijdsgrens. Een kinderlichaam is in volle groei en daarom mag deze operatie pas uitgevoerd worden als u minsten 18 jaar oud bent. Voor mensen ouder dan 65 jaar verhogen de risico’s op bijwerkingen na een operatie. Vandaar dat een gastric bypass na deze leeftijd niet meer uitgevoerd wordt.

BMI > 40

Er bestaat een aanzienlijk verschil tussen licht en ernstig overgewicht. Enkel mensen die aan morbide obesitas (= ernstig overgewicht) lijden, komen in aanmerking voor een gastric bypass. Een Body Mass Index (BMI) van 40 of hoger duidt op morbide obesitas. In bepaalde gevallen kunnen mensen met een BMI van 35 ook in aanmerking komen voor een maagomleiding. Het gaat hier om diabetespatiënten, mensen met hart- en vaatziekten, mensen die lijden aan slaapapneu en mensen met een erg hoog cholesterolgehalte.

Mentale voorwaarden

Levensstijl radicaal willen veranderen

Snel en blijvend veel gewicht verliezen, is iets wat we allemaal willen. Maar de echte uitdaging zit ‘m in uw levensstijl blijvend te willen aanpassen. Voordat u wordt goedgekeurd voor een gastric bypass zult u een gesprek hebben met uw chirurg. Tijdens dit gesprek is het aan u om hem/haar te bewijzen dat u mentaal volledig klaar bent voor een nieuwe en gezonde levensstijl.

Akkoord gaan met frequente medische controles

Elke operatie, ook een maagomleiding, dient regelmatig opgevolgd te worden. Voordat u deze operatie ondergaat, is het belangrijk dat u zich bewust bent van de frequente medische controles die u te wachten staan in de toekomst.

Geduld hebben

Met een gastric bypass kunt u blijvend veel (over)gewicht verliezen. Wel is het zo dat u geduld moet hebben en niet mag opgeven in het midden van het proces. U zult moeten doen wat uw arts zegt en u niet laten meeslepen, ook niet op de minder goede dagen.

Niet te veel alcohol drinken

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot beschadiging van bepaalde organen. Opdat uw aanvraag voor een gastric bypassoperatie in overweging wordt genomen, mag u geen overmatige alcoholgebruiker zijn.

Wenst u meer informatie over een gastric bypass? Neem contact op met een specialist!

Heeft u een vraag?

Wij streven er naar om u binnen onze nieuwe kliniek zo snel mogelijk te helpen. Dat kan door korte wachttijden en overzichtelijke behandelingen.

Neem contact op +31 6 82 04 08 97

U bent van harte welkom in onze kliniek in Zierikzee

Woont u in een van de volgende steden of gebieden? Dan bent u uiteraard van harte welkom in onze kliniek in Zierikzee voor een gastric bypass operatie.

Aalst Amsterdam Antwerpen Arnhem België Beverwijk Brugge Duitsland Eindhoven Genk Gent Hasselt Heerlen Hengelo Leeuwarden Nederland Terneuzen Tilburg Zwolle