Elipse maagballon

Home Operaties Maagballon Elipse maagballon

Elipse maagballon

Ben jij het beu om geld uit te geven aan afslankpillen en andere middeltjes die maar zelden het gewenste resultaat opleveren? Maar ben je er tegelijkertijd ook niet voor te vinden om een operatie te ondergaan om komaf te maken met je overtollig gewicht? Geen nood, er is nog een andere, zeer doeltreffende oplossing: de Elipse maagballon. In dit artikel kom je meer te weten over wat een Elipse maagballon precies is, wat de te verwachten resultaten zijn en wat de bijbehorende voor- en nadelen van deze innovatieve afslankmethode zijn.

Wat is een Elipse maagballon?

De Elipse maagballon, ook wel doorslikbare maagballon genoemd, is, zoals de naam al doet vermoeden, simpelweg een ballonnetje dat via de orale weg in de maag terechtkomt. Je hoeft hiervoor dus helemaal niet geopereerd te worden aan je maag. Een andere benaming voor de Elipse maagballon is de Elipse pil. De Elipse maagballon, die een doorsnede van 10 cm heeft, is uitgerust met een soort van slangetje dat ervoor zorgt dat de ballon zichzelf opblaast zodra hij in de maag is. Het gevolg? De ballon zet uit en verkleint je maag. Hierdoor heb je veel minder snel honger en zal je daarnaast ook enkel kleinere porties dan voorheen kunnen eten.

De behandeling van de Elipse maagballon

Het doorslikken van de maagballon is een vrij korte, simpele behandeling die slechts 20 minuutjes tijd in beslag neemt. Je mag daarna dan ook meteen naar huis. Wel zijn er enkele kleine aandachtspunten die je in aanmerking moet nemen voor de dag van de behandeling zelf. Zo is het belangrijk dat je vanaf twaalf uur voor het inslikken van de maagballon niets meer eet en dat je ook stopt met drinken vanaf zes uur voorafgaand aan de behandeling. Enkel zo kunnen wij jou garanderen dat de behandeling doeltreffend zal zijn. Zoals eerder gezegd, hoef je niet geopereerd te worden, maar er wordt wel een echo gemaakt om te kijken of de maagballon goed geplaatst is. De maagballon blijft gedurende een viertal maanden in je lichaam en zal daarna op de natuurlijke manier uit je maag verdwijnen.

Allurion maagballon

De voordelen van de Elipse maagballon

Aanzienlijk gewichtsverlies

Hiervoor doen we het natuurlijk allemaal. Door een maagballon in te slikken, zal je snel veel overtollig gewicht kwijtraken. Onderzoeken hebben uitgewezen dat deze methode veel efficiënter is dan eender welk traditioneel dieet in combinatie met meer lichaamsbeweging. De meerderheid van de mensen verliest tien tot vijftien kilo in vier maanden tijd.

Geen hongergevoel

Er is niets zo vervelend als constant een hongergevoel hebben wanneer je aan het vermageren bent. Gelukkig heb je hier geen last van als je kiest voor de Elipse maagballon. Omdat de ballon de maag aanzienlijk verkleint, heb je sneller een vol gevoel en lijd je bijgevolg geen honger. Crashdiëten zijn dus absoluut niet nodig.

Geen beperkingen wat fysieke activiteiten betreft

Wanneer je een maagoperatie ondergaan hebt, is het vaak zo dat je enkele weken (of soms zelfs enkele maanden) beperkt bent in je fysieke activiteiten. Dat is te wijten aan de wondes ten gevolge van je operatie. Bij een Elipse maagballon daarentegen, krijg je hier helemaal niet mee te maken. Amper twee dagen na het inslikken van de maagballon kan je al jouw routineactiviteiten gewoon hernemen. Een lekker lange boswandeling, genieten van een fris fietstochtje of zelfs actiever sporten, is geen enkel probleem met een maagballon. Ook je professionele activiteiten kunnen twee dagen na de behandeling gewoon weer hervat worden.

Geen operatie, geen risico

Hoe je het ook draait of keert, een operatie brengt altijd risico’s met zich mee. Door te kiezen voor een maagballon als afslanksmethode ben je hier direct van verlost. Ook wat het verwijderen van de ballon betreft, heb je geen operatie nodig. De ballon heeft een levensduur van ongeveer vier maanden en is zodanig ontwikkeld dat hij jouw lichaam vanzelf verlaat na het verstrijken van deze periode. Het afvoerklepje van de ballon wordt dan automatisch geopend met als gevolg dat de ballon leegloopt en het lichaam verlaat.

Geen pijn

Wanneer je geopereerd wordt, ondervind je altijd een gevoel van pijn. De wondes, veroorzaakt door de ingreep, hebben tenslotte tijd nodig om te kunnen genezen. Wanneer je besluit om een maagballon in te slikken, ervaar je helemaal geen pijn. Zowel tijdens het inslikken zelf als achteraf zal je nauwelijks iets merken. Heb je problemen met het doorslikken van de ballon? Dan zal je arts je een beetje water geven om het proces te vergemakkelijken.

Tijdelijke ingreep

In tegenstelling tot een maagverkleining of een maagring is deze ingreep slechts tijdelijk.

Meer mensen komen in aanmerking dan het geval is voor klassieke maagoperaties

Opdat een arts een gastric bypass of een sleeve plaatst, moet je een BMI van minstens 35 (en zonder chronische aandoening zelfs 40) hebben. Voor een maagballon kom je al in aanmerking vanaf een BMI van 27.

App bij de Allurion maagballon

De nadelen van de Elipse maagballon

Reële kans op negatieve bijwerkingen

Het inslikken van een maagballon zorgt voor een verandering in de samenstelling van je maag. En dat kan dan weer leiden tot ongemakken, zoals zuuroprispingen, buikpijn en overgeven. Helaas is het zo dat deze bijwerkingen niet alleen in de eerste paar dagen na het inslikken van de ballon, maar tijdens de volledige vier maanden kunnen optreden. Soms kunnen deze zelfs zo ernstig zijn dat je geen andere keuze hebt dan je maagballon te laten verwijderen.

Vrij dure afslankmethode

Mensen die een traditionele maagverkleiningsoperatie ondergaan, kunnen in bijna alle gevallen rekenen op een financiële tegemoetkoming van hun ziekenfonds. Omdat een maagballon medisch gezien al toegestaan is vanaf een BMI van 27, worden de kosten hiervoor niet vergoed en dien je dus alles uit eigen zak te betalen. Om die reden kiezen mensen met licht overgewicht vaker voor een voedingscoach dan voor een maagballon.

Heeft u een vraag over de Elipse maagballon?

Wij streven er naar om u binnen onze nieuwe kliniek zo snel mogelijk te helpen. Dat kan door korte wachttijden en overzichtelijke behandelingen.

Neem contact op +31 6 82 04 08 97

Wie komt er in aanmerking voor een Elipse maagballon?

Je weet inmiddels is dat het gemakkelijker is om in aanmerking te komen voor een maagballon dan het geval is voor een maagverkleiningsoperatie. Maar toch wil dat niet zeggen dat zomaar iedereen een Elipse maagballon kan inslikken. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen opdat je toegelaten wordt:

Juiste leeftijd hebben

Enkel personen tussen 18 en 65 jaar worden door de artsen in overweging genomen voor het doorslikken van een maagballon. Voor kinderen en ouderen is het risico op (ernstige) bijwerkingen zodanig groot dat dit wettelijk niet toegestaan is.

BMI vanaf 27 tot maximaal 45

Maagverkleiningsoperaties zijn uitsluitend bedoeld voor mensen met ernstig tot zeer ernstig overgewicht. De Elipse maagballon mag door iedereen met een BMI van minimaal 27 doorgeslikt worden. Deze afslankmethode is dus niet enkel bedoeld voor personen met morbide obesitas, maar ook voor mensen met licht overgewicht.

Geen andere maag- of darmoperatie(s) ondergaan hebben

Wie reeds een maagverkleiningsoperatie heeft laten uitvoeren, is zeer gevoelig voor bijwerkingen. Daarom mag je de Elipse maagballon enkel doorslikken als je nooit eerder geopereerd bent aan je maag.

Niet zwanger zijn

Het doorslikken van een maagballon kan je zwangerschap in gevaar brengen. Ook wanneer je nog niet zwanger bent, maar het wel probeert te worden, is het niet toegestaan om de Elipse maagballon door te slikken.

Gewicht verliezen met een maagballon

De resultaten van de Elipse maagballon

Je hebt al gelezen dat het merendeel van de mensen zo’n tien tot vijftien kilo verliest met de Elipse maagballon. Wil je jouw resultaten nog verbeteren en de kans op een blijvend gezond gewicht verhogen? Dan raden we je sterk aan om naast de maagballon, ook een gezond eetpatroon aan te houden en ervoor te zorgen dat je dagelijks voldoende lichaamsbeweging hebt. Onze diëtisten helpen je graag verder!

Veelgestelde vragen over de Allurion maagballon

Wat is het Allurion programma?

Een 6 maanden durend gewichtsverliesprogramma op basis van de Allurion Ballon, een baanbrekend hulpmiddel voor gewichtsverlies.

Wat is de Allurion ballon?

De Allurion Ballon is een zachte ballon die in uw maag wordt geplaatst. Het is de eerste maagballon waar geen operatie, endoscopie of verdoving voor nodig is om te plaatsen of verwijderen. De ballon wordt geplaatst tijdens een kort poliklinisch bezoek van 15 minuten. Na ongeveer 16 weken loopt de ballon leeg en verlaat hij het lichaam op natuurlijke wijze.

Hoe werkt de Allurion ballon?

Een maagballon neemt ruimte in uw maag in en u verliest gewicht doordat u zich eerder verzadigd (vol) voelt, doordat de maag zich langzamer leegt en doordat u minder voedsel eet tijdens elke maaltijd.

Hoeveel gewichtsverlies kan het Allurion Programma opleveren?

Na ongeveer 16 weken Allurion Programma** verliezen patiënten gemiddeld 10-15% van hun totale lichaamsgewicht.

Wat gebeurt er op de dag van de plaatsing?

U slikt een capsule door waar de lege ballon in zit, samen met een dun slangetje (de katheter). Zodra via een röntgenopname bevestigd is dat de ballon in uw maag zit, wordt deze via de katheter gevuld met 550 ml water. Een tweede röntgenfoto wordt genomen om te controleren of de ballon goed gevuld is. De plaatsing gebeurt tijdens een kort poliklinisch bezoek van 15 minuten.

Is het doorslikken gemakkelijk?

Het lukt bijna alle mensen om de Allurion Ballon zelf door te slikken. Als u er moeite mee heeft de capsule op eigen kracht door te slikken, kan de arts u helpen door de katheter iets te verstevigen met een dunne metaaldraad.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen na plaatsing van de ballon?

Bij sommige mensen ontstaat er misselijkheid of buikkramp en af en toe komt braken voor na plaatsing van de ballon. In de meeste gevallen kunnen deze symptomen goed onder controle worden gehouden met veelgebruikte medicijnen op recept.

Hoelang duurt het voordat ik mijn gewone bezigheden kan oppakken na de plaatsing?

Na goedkeuring van de arts kunnen de meeste mensen binnen een dag of twee hun normale activiteiten weer oppakken; soms hebben mensen echter wel langer last van bijwerkingen. Het kan een goed idee zijn om voor de zekerheid een paar dagen vrij te nemen, of om de ballon op een vrijdag te laten plaatsen met een vrij weekend erna.

Wat zijn de dieetvoorschriften?

Vóór de plaatsing en tijdens de eerste week na plaatsing moet u enkele voedingsadviezen opvolgen, zodat uw lichaam zich aan de ballon kan aanpassen. De weken die volgen op de plaatsing zijn een goed moment om uw eetgewoonten te veranderen. U hoeft geen grote veranderingen door te voeren om gezonder te eten. Stel uzelf kleine doelen en verander uw gewoonten stap voor stap.

Hoe wordt de maagballon verwijderd?

Na ongeveer 16 weken in uw maag gaat er een ventiel met tijdsactivering open, waardoor de ballon leegloopt en op natuurlijke wijze via het maag-darmkanaal het lichaam verlaat, zonder dat er een ingreep nodig is voor de verwijdering.

Wat gebeurt er nadat de ballon uitgescheiden is?

Nadat de ballon het lichaam verlaten heeft, gaan het Allurion Programma en de bijbehorende ondersteuning onder begeleiding van uw zorgteam nog een maand door. Na afloop van het Allurion Programma moet u doorgaan met de aangeleerde gezonde leefstijl. Een klinisch onderzoek toonde aan dat 95% van het gemiddelde gewichtsverlies met de Allurion Ballon was behouden bij de controle-afspraak na 1 jaar.

Kan ik met de ballon sporten en voel ik hem niet zitten?

Sommige patiënten voelen de ballon aan het begin van het programma, maar vaak raken mensen gewend aan de ballon en vergeten ze dat hij er is.