Doorslikbare maagballon

Home Operaties Maagballon Doorslikbare maagballon

Doorslikbare maagballon

Heb jij een koolhydraatarm dieet geprobeerd, ben je, zoals velen, al meerdere malen op “crashdieet” gegaan of heb je een tijdje afslankpillen geslikt? Maar krijg je steeds weer te maken met het zogenaamde “jojo-effect” en weet je echt niet meer wat te doen? Dan zou een maagverkleiningsoperatie een uitweg kunnen bieden. Hoewel deze ingrepen vaak tot zeer goede, permanente resultaten leiden, blijft het natuurlijk wel een operatieve ingreep. En een operatie brengt altijd bepaalde risico’s met zich mee.

Gelukkig bestaat er ook nog een andere, effectieve oplossing om van jouw overtollige kilo’s af te raken: de doorslikbare maagballon. Wat is het precies, met welke voor- en nadelen gaat deze methode gepaard en wat zijn de eventuele bijwerkingen? Je leest het allemaal in dit artikel.

Wat is een doorslikbare maagballon?

De naam zegt het eigenlijk zelf al: het gaat hier om een ballon de via die slokdarm in je maag terechtkomt. De ballon ziet eruit als een capsule en moet simpelweg doorgeslikt worden. De maagballon is voorzien van een slangetje dat ervoor zorgt dat hij automatisch opgeblazen wordt zodra hij in de maag beland is. Hij zet uit totdat hij een diameter van ongeveer 10 cm heeft. Het gevolg? Jouw maag is direct een pak kleiner dan voorheen waardoor er minder plaats is voor de opslag van voedsel. Hierdoor voel je je sneller voldaan en zal je logischerwijze minder kunnen eten met gewichtsverlies tot gevolg.

Duur van de behandeling

Het doorslikken van een maagballon is een vrij eenvoudige behandeling waar geen operatie bij komt kijken. Het hele proces duurt slechts 20 minuten en dezelfde dag nog mag je weer naar huis. Ten laatste drie dagen na het inslikken van de maagballon mag je weer gewoon terug gaan werken. Wel wordt er steeds een echo gemaakt om er zeker van te zijn dat de ballon op de correcte manier in de maag terecht is gekomen.

Duur van de maagballon

Een maagballon blijft in je maag voor een periode van ongeveer zestien weken. Na het verstrijken van deze tijd verdwijnt de ballon op natuurlijke wijze uit je lichaam. Dit houdt geen enkel risico in.

Allurion maagballon

Wat zijn de voordelen van een doorslikbare maagballon?

Gewichtsverlies

De eerste en belangrijkste reden waarom je overweegt om een maagballon in te slikken, is ongetwijfeld gewichtsverlies. Door de aanwezigheid van een maagballon is de beschikbare ruimte voor voedselopslag veel kleiner met als gevolg dat je behoorlijk wat gewicht zult verliezen. De gemiddelde persoon verliest zo’n vijftien kilo in vier maanden tijd.

Geen operatie nodig

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is een maagballon een medisch hulpmiddel dat veel minder ingrijpend is dan een traditionele maagoperatie. Wanneer je een operatie ondergaat, is het risico op bijwerkingen altijd groter dan wanneer je voor een andere methode kiest. En dan hebben we het nog niet gehad over de hersteltijd en de potentiële wondes en littekens na de ingreep. Door een maagballon in te slikken om gewicht te verliezen, hoef je op geen enkel moment geopereerd te worden.

Snelle behandeling

Wanneer je kiest voor een doorslikbare maagballon hoef je geen rekening te houden met een dagenlange opname in het ziekenhuis en/of met een wekenlange afwezigheid op je werk. Direct nadat je de maagballon ingeslikt hebt, (en nadat de echo bevestigd heeft dat hij goed geplaatst is), mag je gewoon weer naar huis en mag je al je activiteiten hernemen.

Zeer grote doelgroep

Voor een klassieke maagverkleiningsoperatie, zoals een gastric bypass of een gastric sleeve bijvoorbeeld is het zo dat je een BMI van minimaal 40 moet hebben om in aanmerking te komen. Enkel wanneer je lijdt aan een chronische aandoening, zoals diabetes of de ziekte van Crohn kan het zijn dat je toegelaten wordt met een BMI vanaf 35. Voor een doorslikbare maagballon zijn de toelatingsvoorwaarden heel anders. In feite komt iedereen met een BMI vanaf 27 in aanmerking voor deze innovatieve afslankmethode.

Geen beperkingen in je dagelijkse routine

Ga jij ’s avonds na het werk graag een rondje lopen of vind je het leuk om samen met je partner regelmatig een wandeling in het bos of in het park te maken? Dan kunnen we jou meteen geruststellen, want het inslikken van een maagballon verandert hier helemaal niets aan. Al je fysieke activiteiten kunnen gewoon doorgezet worden. Wanneer je een maagoperatie ondergaat daarentegen, ben je in de meeste gevallen maandenlang beperkt in je kunnen o.w.v. de bijwerkingen van de ingreep.

Geen honger

In veel gevallen gaat gewicht verliezen jammer genoeg gepaard met honger lijden. Klassieke diëten verplichten je maar al te vaak om zodanig weinig te eten dat je je nooit voldaan voelt en elke dag opnieuw met een hongergevoel naar bed gaat. Hier heb je met de doorslikbare maagballon geen last van. Omdat je maag verkleind wordt, heb je veel sneller een vol gevoel en lijd je bijgevolg dan ook geen honger.

App bij de Allurion maagballon

Wat zijn de nadelen van de doorslikbare maagballon?

Hoog prijskaartje

Wanneer je jezelf opgeeft voor een maagverkleiningsoperatie moet je aantonen dat je lijdt aan morbide obesitas. Omdat dit verschijnsel als een officiële ziekte erkend is, kan je rekenen op een financiële tegemoetkoming van je zorgverzekeraar. Een doorslikbare maagballon is niet alleen bedoeld voor mensen met zwaar overgewicht, maar ook voor mensen met licht overgewicht (al vanaf een BMI van 27). En precies om die reden moet je zelf opdraaien voor de kosten die hierbij komen kijken.

Maagzuurremmers slikken

Zolang er een maagballon in je maag zit (= vier maanden) moet je voortdurend maagzuurremmers slikken. Enkel op deze manier kan je de zuuroprispingen een beetje onder controle houden.

Risico op een maagzweer

Het doorslikken van een maagballon wordt beschouwd als een veilige afslankmethode zonder al te veel risico’s. Toch is het mogelijk dat er één of meerdere maagzweren ontstaan door toedoen van een maagballon. Gelukkig gaat het in de praktijk slechts om één geval op honderd.

Andere complicaties

Niet zelden krijgen patiënten met een maagballon te maken met vervelende bijwerkingen. Voorbeelden hiervan zijn een opgezwollen buik, buikkrampen en regelmatig braken. Bij sommige mensen verdwijnen deze klachten enkele dagen na het inslikken van de maagballon, maar bij anderen houden de klachten vier maanden lang aan. Als de klachten zo ernstig zijn dat de patiënt constant verhinderd wordt in zijn/haar dagelijkse bezigheden moet de maagballon operatief verwijderd worden.

Heeft u een vraag over de doorslikbare maagballon?

Wij streven er naar om u binnen onze nieuwe kliniek zo snel mogelijk te helpen. Dat kan door korte wachttijden en overzichtelijke behandelingen.

Neem contact op +31 6 82 04 08 97

Voor wie is de doorslikbare maagballon bedoeld?

Je weet inmiddels al dat de doorslikbare maagballon op een grotere groep mensen van toepassing is dan een klassieke maagoperatie. Toch wil dat echter niet zeggen dat zomaar iedereen een afspraak kan maken om een ballon door te slikken om overtollig gewicht te verliezen. Er zijn bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen opdat je in aanmerking komt voor een doorslikbare maagballon:

In de juiste leeftijdsgroep zitten

Enkel jong volwassenen en personen van middelbare leeftijd komen in aanmerking voor een doorslikbare maagballon. Het gaat hier om de bevolkingsgroep tussen 18 en 65 jaar. De reden hiervoor is dat het risico op bijwerkingen groter is bij kinderen en ouderen.

Het juiste BMI hebben

Het is niet zo dat je aan morbide obesitas moet lijden om toegelaten te worden voor een doorslikbare maagballon. Maar toch moet je een BMI van minimaal 27 hebben.

Geen slokdarmproblemen hebben

De doorslikbare maagballon wordt, met behulp van een dunne slang, via de slokdarm in je maag geplaatst. Daarom is het essentieel dat je slokdarm gezond is op het moment van de plaatsing van de maagballon.

Geen maag- of darmoperatie hebben ondergaan

Iedereen die ooit een maag- of darmoperatie heeft ondergaan, loopt een verhoogd risico op complicaties in het geval van een tweede ingreep, zelfs als het gaat om een niet-operatieve ingreep. Ben jij ooit aan je maag of aan je darmen geopereerd? Dan kom jij helaas niet in aanmerking voor de doorslikbare maagballon.

Niet zwanger zijn

Vooral tijdens de zwangerschap is gezonde en evenwichtige voeding erg belangrijk. Ook voldoende eten is noodzakelijk voor de groei van de baby. Daarom is het niet toegestaan om een maagballon door te slikken wanneer je zwanger bent of zwanger probeert te worden. Indien je toch zwanger wordt terwijl je een maagballon hebt, zal de maagballon zo snel mogelijk verwijderd moeten worden.

Gewicht verliezen met een maagballon

Aan welke resultaten mag je je verwachten?

Onderzoeken hebben uitgewezen dat het merendeel van de patiënten met een maagballon tussen 10 en 15% van hun lichaamsgewicht verliezen in vier maanden tijd. Het spreekt vanzelf dat de exacte resultaten afhankelijk zijn van de eigen inspanningen. Eet en drink je gezond en evenwichtig en plan je elke dag voldoende lichaamsbeweging in? Dan zal je uiteraard meer gewicht verliezen dan wanneer je daar allemaal geen rekening mee houdt. Wij raden je sterk aan om beroep te doen op één van onze gespecialiseerde voedingscoaches voor een optimaal resultaat en om je nieuwe, gezonde levensstijl ook na het verdwijnen van je maagballon aan te houden!

Veelgestelde vragen over de Allurion maagballon

Wat is het Allurion programma?

Een 6 maanden durend gewichtsverliesprogramma op basis van de Allurion Ballon, een baanbrekend hulpmiddel voor gewichtsverlies.

Wat is de Allurion ballon?

De Allurion Ballon is een zachte ballon die in uw maag wordt geplaatst. Het is de eerste maagballon waar geen operatie, endoscopie of verdoving voor nodig is om te plaatsen of verwijderen. De ballon wordt geplaatst tijdens een kort poliklinisch bezoek van 15 minuten. Na ongeveer 16 weken loopt de ballon leeg en verlaat hij het lichaam op natuurlijke wijze.

Hoe werkt de Allurion ballon?

Een maagballon neemt ruimte in uw maag in en u verliest gewicht doordat u zich eerder verzadigd (vol) voelt, doordat de maag zich langzamer leegt en doordat u minder voedsel eet tijdens elke maaltijd.

Hoeveel gewichtsverlies kan het Allurion Programma opleveren?

Na ongeveer 16 weken Allurion Programma** verliezen patiënten gemiddeld 10-15% van hun totale lichaamsgewicht.

Wat gebeurt er op de dag van de plaatsing?

U slikt een capsule door waar de lege ballon in zit, samen met een dun slangetje (de katheter). Zodra via een röntgenopname bevestigd is dat de ballon in uw maag zit, wordt deze via de katheter gevuld met 550 ml water. Een tweede röntgenfoto wordt genomen om te controleren of de ballon goed gevuld is. De plaatsing gebeurt tijdens een kort poliklinisch bezoek van 15 minuten.

Is het doorslikken gemakkelijk?

Het lukt bijna alle mensen om de Allurion Ballon zelf door te slikken. Als u er moeite mee heeft de capsule op eigen kracht door te slikken, kan de arts u helpen door de katheter iets te verstevigen met een dunne metaaldraad.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen na plaatsing van de ballon?

Bij sommige mensen ontstaat er misselijkheid of buikkramp en af en toe komt braken voor na plaatsing van de ballon. In de meeste gevallen kunnen deze symptomen goed onder controle worden gehouden met veelgebruikte medicijnen op recept.

Hoelang duurt het voordat ik mijn gewone bezigheden kan oppakken na de plaatsing?

Na goedkeuring van de arts kunnen de meeste mensen binnen een dag of twee hun normale activiteiten weer oppakken; soms hebben mensen echter wel langer last van bijwerkingen. Het kan een goed idee zijn om voor de zekerheid een paar dagen vrij te nemen, of om de ballon op een vrijdag te laten plaatsen met een vrij weekend erna.

Wat zijn de dieetvoorschriften?

Vóór de plaatsing en tijdens de eerste week na plaatsing moet u enkele voedingsadviezen opvolgen, zodat uw lichaam zich aan de ballon kan aanpassen. De weken die volgen op de plaatsing zijn een goed moment om uw eetgewoonten te veranderen. U hoeft geen grote veranderingen door te voeren om gezonder te eten. Stel uzelf kleine doelen en verander uw gewoonten stap voor stap.

Hoe wordt de maagballon verwijderd?

Na ongeveer 16 weken in uw maag gaat er een ventiel met tijdsactivering open, waardoor de ballon leegloopt en op natuurlijke wijze via het maag-darmkanaal het lichaam verlaat, zonder dat er een ingreep nodig is voor de verwijdering.

Wat gebeurt er nadat de ballon uitgescheiden is?

Nadat de ballon het lichaam verlaten heeft, gaan het Allurion Programma en de bijbehorende ondersteuning onder begeleiding van uw zorgteam nog een maand door. Na afloop van het Allurion Programma moet u doorgaan met de aangeleerde gezonde leefstijl. Een klinisch onderzoek toonde aan dat 95% van het gemiddelde gewichtsverlies met de Allurion Ballon was behouden bij de controle-afspraak na 1 jaar.

Kan ik met de ballon sporten en voel ik hem niet zitten?

Sommige patiënten voelen de ballon aan het begin van het programma, maar vaak raken mensen gewend aan de ballon en vergeten ze dat hij er is.