Buismaag

Home Operaties Buismaag

Buismaag

Een buismaag, of sleeve gastrectomy, is een populaire maagverkleiningsoperatie. Wat is een buismaag precies, welke voor- en nadelen brengt een buismaag met zich mee, wat zijn de te verwachten resultaten en voor wie is deze ingreep bedoeld? Wij lichten het voor u toe in onderstaand artikel.

Wat is een buismaag?

Een buismaag is het gedeelte van de maag dat overblijft nadat er ongeveer drie vierde van de maag verwijderd werd. Dit gedeelte heeft de vorm van een smalle buis, vandaar de benaming buismaag. Ook de term maagbuis is gebruikelijk. De buismaag is, die een inhoud van 100 tot 150ml heeft, doet geen dienst als opslagplaats voor voedsel, maar als transportmiddel. Deze maag is minder elastisch dan een gewone maag en zal bijgevolg niet of nauwelijks uitzetten. Het gedeelte van de maag waarin het hongerhormoon (greline) aangemaakt werd, is nu weggesneden waardoor u sneller een verzadigd gevoel zult hebben. Hierdoor zult u gewicht verliezen.

Resultaat buismaag

Wat zijn de voordelen van een buismaag?

Veel gewichtsverlies

De buismaag is één van de meest effectieve maagverkleiningsoperaties om snel veel gewicht te verliezen. In een periode van twaalf tot veertien maanden noteren de meeste mensen die deze ingreep ondergaan hebben een gewichtsverlies van 60 tot 80 procent van hun overgewicht. Let wel: deze resultaten kunnen enkel behaald worden mits u een gezond voedingspatroon volgt en voldoende beweegt.

Geen hongergevoel

Omdat het gedeelte van uw maag waarin het hongerhormoon greline aangemaakt werd is weggehaald, zult u geen hongergevoel ervaren. Uw maag is nu veel kleiner dan voorheen waardoor u minder trek zult hebben in eten. Het logische gevolg hiervan is dat u zult vermageren.

Kleine littekens

Wanneer u kiest om af te vallen d.m.v. een buismaag zijn de littekens beperkt en zullen deze in relatief weinig tijd verdwijnen.

Verbeterde gezondheid

Mensen met (ernstig) overgewicht zijn extra gevoelig voor bepaalde ziektes en aandoeningen, zoals slaapapneu, hart- en vaatziektes, diabetes, etc. Ook wanneer u reeds lijdt aan één van deze aandoeningen zult u merken dat u na een buismaag veel minder symptomen vertoont. Door een buismaag valt u af en wanneer u afvalt wordt uw algemene gezondheid beter.

Dumpingsyndroom niet mogelijk

Bij sommige maagverkleiningsoperaties, zoals een gastric bypass bijvoorbeeld, worden er nieuwe verbindingen gemaakt tussen de maag en de dunne darm. Hierdoor kunt u last krijgen van een lage bloeddruk, beter bekend als “dumping”, wanneer u toch nog te vet of te calorierijk eet. Bij een buismaag bestaat hier geen gevaar voor omdat er niets gewijzigd wordt aan uw darmen.

Bijkomende operaties mogelijk

Voor sommige patiënten is het nodig om van een sleeve gastrectomy over te gaan naar een gastric bypass. Dat is medisch perfect mogelijk.

Maagbuis - Bariatrisch Chirurg

Wat zijn de nadelen van een buismaag?

Nadelen op korte termijn

Naadlekkage

Wanneer u geopereerd wordt, wordt u gehecht. Het is mogelijk dat er lekkages ontstaan op de plaatsen waar u gehecht bent. In dat geval spreekt men van naadlekkage. Naadlekkage kan direct verholpen worden.

Braken

Wanneer u uw maag laat verkleinen tot een buismaag zal uw nieuwe maag in het begin een beetje gaan opzwellen. Het gevolg hiervan is dat u de eerste dagen na de ingreep meermaals zult moeten braken. Dit zou vanzelf voorbij moeten gaan na twee tot drie dagen. Is dat bij u niet het geval? Neem dan opnieuw contact op met uw specialist voor een gastroscopie.

Heeft u een vraag?

Wij streven er naar om u binnen onze nieuwe kliniek zo snel mogelijk te helpen. Dat kan door korte wachttijden en overzichtelijke behandelingen.

Neem contact op +31 6 82 04 08 97

Nadelen op lange termijn

Problemen met het eten van bepaalde soorten voeding

Mensen met een buismaag kunnen last krijgen van overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen. Er zijn meerdere gevallen genoteerd van buismaagpatiënten die intolerant zijn voor koolhydraten, zoals brood, pasta, aardappelen of rijst. Anderen ervaren plots klachten, zoals buikpijn en diarree bij het drinken van melk en nog anderen krijgen krampen bij het eten van bepaalde soorten vlees. Het gevolg hiervan is dat het soms moeilijk kan zijn om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen.

Opkomend maagzuur

Buismaagpatiënten kunnen last krijgen van een teveel aan maagzuur in de slokdarm. Heeft u veel last van maagzuurproblemen en overweegt u een maagverkleiningsoperatie te ondergaan? Dan kiest u best niet voor een buismaag, maar wel voor een gastric bypass.

Risico op een tekort aan vitaminen

Omdat uw maag nu veel kleiner is dan voorheen is het moeilijker om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. En dat brengt automatisch een tekort aan vitamines met zich mee. Daarom zult u, als maagbuispatiënt, levenslang vitaminen moeten slikken.

Verhoogd risico op galstenen

Net zoals dat het geval is voor alle maagverkleiningsoperaties, loopt u ook na een buismaag een verhoogd risico op galstenen.

Extra budget voor kleding

Dit is niet zozeer een specifiek nadeel van een buismaag, maar van alle maagverkleiningsoperaties. U weet natuurlijk op voorhand dat u zult moeten investeren in nieuwe kleding. Waar u waarschijnlijk niet bij stilgestaan heeft, is dat u iedere paar maanden een extra budget zult moeten voorzien voor een nieuwe garderobe.

Meer kou

Wanneer u veel gewicht verliest, gaat dat bijna altijd gepaard met kou. Dat komt omdat uw lichaam enorm hard aan het werken is om vet te verbranden en dat leidt tot een daling van de lichaamstemperatuur. Gelukkig past uw lichaam zich na verloop van tijd automatisch aan.

Teveel aan vel

Wanneer u veel gewicht verliest, zult u te maken krijgen met loshangend vel. En dat kan enkel operatief verwijderd worden. Wat u wel kunt doen om de hoeveelheid loshangend vel zoveel mogelijk te beperken, is beginnen met sporten van zodra dat u een buismaag heeft.

Bewegen na een buismaag operatie

Welke resultaten kunt u verwachten na een buismaag?

Een sleeve gastrectomy, of een buismaag, is een erg succesvolle methode om overgewicht te verliezen. Studies hebben aangetoond dat de meerderheid van de patiënten die kiezen voor een buismaag tussen 60 en 80 procent van hun overgewicht kwijtraken. Maar zelden raakt een patiënt 100 procent van zijn/haar overgewicht kwijt. Toch loont het de moeite om te kiezen voor sleeve gastrectomy. Wanneer u tussen 60 en 80 procent van uw overgewicht verloren heeft, zult u niet alleen gezonder zijn, maar ook met veel meer zelfvertrouwen door het leven gaan.

In sommige gevallen worden de gewenste resultaten echter niet behaald. Als u in deze situatie verkeert, kunt u opteren voor een tweede operatie. Opgepast, dat kan ten vroegste één jaar na uw eerste operatie omdat u uw lichaam niet te zwaar mag belasten. Meestal wordt er in dergelijke situaties gekozen voor een gastric bypass bij de tweede maagverkleiningsoperatie.

Heeft u een vraag?

Wij streven er naar om u binnen onze nieuwe kliniek zo snel mogelijk te helpen. Dat kan door korte wachttijden en overzichtelijke behandelingen.

Neem contact op +31 6 82 04 08 97

Voor wie is een buismaag bedoeld?

Niet iedereen met overgewicht komt in aanmerking voor een buismaag. Voor sommige mensen kan een buismaag gevaarlijk zijn. Om goedgekeurd te worden voor een buismaagoperatie dient u aan de volgende voorwaarden te voldoen:

Tussen 18 en 65 jaar oud zijn

Het maakt niet uit om wat voor operatie het gaat, de risico’s op complicaties zijn altijd groter bij kinderen en bij ouderen. Dat geldt uiteraard ook voor een maagverkleiningsoperatie, zoals een buismaag. Daarom kunt u enkel kiezen voor een buismaag als u tussen 18 en 65 jaar oud bent.

BMI > 40

Mensen met licht of gematigd overgewicht kunnen normaal gezien gewicht verliezen door te sporten en door hun eetpatroon aan te passen. De buismaag is bedoeld voor mensen die lijden aan morbide obesitas (= ernstig overgewicht). Morbide obesitas betekent een BMI van 40 of hoger. In uitzonderlijke gevallen kunnen mensen met een BMI van 35 goedgekeurd worden voor een buismaag. Het gaat dan om mensen met diabetes- of cholesterolproblemen.

Darmpatiënten met morbide obesitas

Mensen die lijden aan darmziektes, zoals de ziekte van Crohn kunnen in geen geval kiezen voor een gastric bypass omdat de verbinding tussen maag en darmen gewijzigd wordt bij deze ingreep. Bij een buismaag wordt er niets veranderd aan uw darmstelsel. Daarom is deze oplossing een uitstekend alternatief voor darmpatiënten.

Mensen met ernstig overgewicht veroorzaakt door de hoofdmaaltijden

Sommige mensen kampen met overgewicht ten gevolge van het eten van (te veel) zoete en vetrijke tussendoortjes, zoals chocolade, gebak of koekjes bijvoorbeeld. Anderen scheppen dan weer te veel op tijdens de hoofdmaaltijden. Bent u een (te) grote eter tijdens het ontbijt, het middagmaal en het diner en is dat de reden van uw overgewicht? Dan is een maagbuis een ideale oplossing voor uw overgewicht.

Mensen die klaar zijn voor een nieuwe levensstijl

Een buismaag is een efficiënte methode om snel veel gewicht te verliezen. Maar dat betekent niet dat u zelf niets zult moeten doen. Enkel wanneer u uw levensstijl radicaal aanpast, zal u slagen in uw opzet en achteraf niet opnieuw zwaarder worden. Denk eraan dat u regelmatig op medische controle zult moeten gaan, levenslang gezond zult moeten eten en meer zult moeten bewegen.

Wenst u meer informatie over een buismaag of wilt u graag met een chirurg spreken? Neem contact op met een specialist!