Kom ik in aanmerking voor chirurgie?

Home Artikelen Kom ik in aanmerking voor chirurgie?

Kom ik in aanmerking voor chirurgie?

Wanneer u lijdt aan morbide obesitas (= ernstig overgewicht) lijkt een maagverkleiningsoperatie soms het laatste redmiddel. Toch kan niet zomaar iedereen die zwaarlijvig is deze ingreep ondergaan. In dit artikel vertellen wij u wat de criteria zijn waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor een maagverkleiningschirurgie.

Leeftijd tussen 18 en 65 jaar

Of u nu een kleine, eenvoudige operatie of een meer complexe ingreep ondergaat, een operatie houdt altijd risico’s in. En dat is niet anders bij een maagverkleining. Omdat de risico’s op complicaties beduidend hoger liggen bij kinderen en bij ouderen, moet uw leeftijd tussen 18 en 65 jaar liggen op het moment dat u geopereerd wordt.

BMI van 40 of hoger

Een tweede, zeer belangrijke voorwaarde voor chirurgie is een BMI-waarde van 40 of hoger. De patiëntveiligheid staat te allen tijde voorop en enkel met een BMI van 40 of hoger kan een maagverkleining overwogen worden. Heeft u overgewicht maar ligt uw BMI lager dan 40? Dan kan u helaas niet geopereerd worden en zult u op een andere manier moeten afvallen.

In aanmerking komen chirurgie

BMI van 35 in combinatie met (chronische) aandoeningen

In sommige situaties kunnen mensen met een BMI-waarde vanaf 35 toch goedgekeurd worden voor een maagverkleiningschirurgie. Het gaat hier om mensen die, naast obesitas, ook lijden aan een andere comorbiditeit, meestal in de vorm van een chronische aandoening.

Diabetes type 2

Studies hebben aangetoond dat diabetes type 2-patiënten na een maagverkleining veel minder symptomen vertonen dan voorheen. Bij sommige patiënten is er zelfs sprake van volledig herstel en is insulinemedicatie bijgevolg niet langer nodig.

Hoge bloeddruk

Regelmatig last hebben van een (te) hoge bloeddruk komt vooral voor bij zwaarlijvige mensen. Zo goed al alle hoge bloeddruk-patiënten noteren aanzienlijke verbetering na een maagchirurgie.

Slaapapneu

Het obstructief slaap apnoe syndroom, of simpelweg slaapapneu, is niet zelden een gevolg van (ernstig) overgewicht. Wanneer we slapen ontspannen onze spieren, ook onze keelspieren. Bij sommige mensen ontspannen de spieren zodanig veel dat er ademstops kunnen ontstaan. Indien u in uw slaap meerdere keren per uur last heeft van ademstops lijdt u aan slaapapneu. Hierdoor zult u voortdurend wakker worden en u zich overdag altijd vermoeid voelen. Enkele maanden na het ondergaan van een maagverkleiningsoperatie verdwijnt slaapapneu vanzelf bij de meeste mensen.

Mensen met een te hoge cholesterol

Een te hoge cholesterol is erg gevaarlijk en kan leiden tot slagaderverkalking. Slagaderverkalking kan dan op zijn beurt weer lijden tot een vernauwing van de kransslagaders, hersen- en hartinfarcten en beroertes. Het is daarom dat mensen met hypercholesterolemie, of een te hoog cholesterolgehalte, al bij een BMI-waarde vanaf 35 in aanmerking komen voor bariatrische chirurgie.

Slijtage van de gewrichten

Sommige mensen hebben door toedoen van overgewicht vroegtijdig last van slijtage van gewrichten. Het gaat hier vooral om knieën of heupen in slechte staat. Afhankelijk van de ernst van de slijtage, kan u in dit geval soms ook in acht genomen worden voor een maagverkleiningsoperatie met een BMI-waarde vanaf 35.

Heeft u een vraag?

Wij streven er naar om u binnen onze nieuwe kliniek zo snel mogelijk te helpen. Dat kan door korte wachttijden en overzichtelijke behandelingen.

Neem contact op +31 6 82 04 08 97

Aantoonbare afvalpogingen hebben gedaan

Vermageren met behulp van een maagverkleiningsoperatie lijkt op het eerste gezicht de gemakkelijkste oplossing omdat uw lichaam voor u afvalt. Toch mag u niet denken dat u zomaar een afspraak kunt maken voor een maagverkleining. Het is belangrijk dat u er eerst zelf al het mogelijke aan het gedaan hebt om op een natuurlijke en gezonde manier te vermageren. Pas wanneer u meerdere, vruchteloze afvalpogingen heeft ondergedaan, zal u in aanmerking komen voor chirurgie.

Bereid zijn om uw levensstijl permanent aan te passen

Een maagverkleiningsoperatie is een goed begin voor uw afvalproces. Maar dat betekent echter niet dat u zelfs niets meer moet doen. Enkel wanneer u bereid bent om uw levensstijl helemaal om te gooien zult u succesvol en gezond afvallen na uw chirurgie. Concreet wil dat zeggen dat u uw eetpatroon aan zult moeten passen en meer zult moeten gaan bewegen. U zult levenslang gezond moeten eten. Uiteraard wordt u door uw arts doorverwezen naar een diëtist die u begeleidt in dit proces. Daarnaast zult u meer moeten gaan bewegen. Dit kan gaan van (lange) wandelingen tot fietstochtjes of regelmatig een paar baantjes zwemmen.

Levensstijl aanpassen

Zich bewust zijn van de medische controles

De echte impact van een maagverkleining is pas later zichtbaar. Dat wil ook zeggen dat complicaties vaak maanden later nog optreden. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig op medische controle gaat na het ondergaan van deze ingreep.

Heeft u een vraag?

Wij streven er naar om u binnen onze nieuwe kliniek zo snel mogelijk te helpen. Dat kan door korte wachttijden en overzichtelijke behandelingen.

Neem contact op +31 6 82 04 08 97

Geduld hebben

Dit is misschien wel één van de belangrijkste criteria. Vermageren kost tijd en u mag geen mirakels verwachten. Wees geduldig, bekijk uw vooruitgang maand na maand en wees blij met de behaalde resultaten. U bent tenslotte veel gezonder dan voor uw operatie!

Wilt u graag weten of u in aanmerking komt voor een maagverkleiningsoperatie? Neem onmiddellijk contact op met uw specialist en maak een afspraak!